keskiviikko 18. tammikuuta 2017

Järjestyksen pitoa ja siisteyttä

Jotta isomman kissaporukan kanssa homma toimii, on järjestyksestä ja siisteydestä pidettävä huolta. On hyvä, että asiat tapahtuvat, kun niiden on määrä tapahtua - ruokailut, lääkärikäynnit, siivoukset jne...  Kaiken hallinta vaatii omistautumista, mutta pienillä nikseille se onnistuu ja näin arki tuntuu mukavammalta. 


K i s s o j e n  h e n k i l ö p a p e r i t

Posted-laput kertovat seuraavan
terveystarkastus ajan
Jo yksi kissa saa papereineen aikaan korttipakan, jonka saa helposti sekaisin, puhumattakaan useammasta kissasta. Pesosen porukoilla "ongelma" on ratkaistu hankkimalla jokaiselle kissalle oma kansio, jossa  k a i k k i  tärkeät paperit ovat siististi nipussa aikajärjestyksessä, uusin paperi aina päällimäisenä. Jokaisessa kansiossa on nimi kenelle se kuuluu. Kansion reunaan on liimattu posted-tarralappu, jossa on tiedot ko. kissan tulevista välttämättömistä tapahtumista (hammastarkastukset, rokotukset jne...). Posted-lappu päivitetään aina lääkärikäynnin jälkeen. 

Kun yhden kissan tiedot ovat yhdessä kansiossa, löytyvät tarvittavat paperit helposti. Vastaavasti mikäli tilanne on kriittinen ja kyseessä on äkkilähtö, voi kansion kokonaisuudessa napata nopeasti mukaan. Kätevää!


S i i v o u s

Pesosen porukka koostuu seitsemästä kissasta - tällä erää meillä on 11 vessaa, joissa käytetään neljää eri kuiviketta. Vaihtelevuus johtuu lähinnä nuoren Lakun merkkailusta. Kaikki vessat pestään kiertävällä systeemillä kolmen viikon sisällä, tarkoittaa sitä, että 2-5 vessaa pestään viikossa. Vessojen pesuvuorot on merkattu kalenteriin. Silloin kun vuorossa on useampi vessa, pestään yleensä helpoimmin pestävät. WC:t pestään kloorilla ja kuumalla vedellä ja niille on omat harjat. Samassa pestään myös lapiot. Vahingon sattuessa vessoja ja lapioita pestään tietysti tarpeen mukaan. 

Myös lapiot pääsevät pesuun

Samalla kun vessat ovat pesussa, puhdistetaan myös vessojen ympärillä oleva alue. Kaiken kaikkiaan (pesu, kuivaus, lattian puhdistus jne..) yhden vessan käsittelyyn menee n. vartin verran. 

Lepopaikkojen ja raapimatolppien makuualustoja ja -huopia vaihdellaan n. parin viikon välein tai tarpeen (oksennus tms.) mukaan. Talouden viikkosiivouksen yhteydessä alustat imuroidaan.

Lelut kerätään viimeistään viikkosiivouksen aikana yhteen koriin ja välillä niiden kunto samalla tarkastetaan. Vaaralliset (keppi)lelut pidetään omassa paikassa, pois lattialta lojumassa. 


T i s k i

Jokaisella kissalla on periaatteessa oma ruokakippo, jonka se saa nenänsä eteen. Tämä helpottaa huomaamaan kissoissa tapahtuvia muutoksia, jättääkö se esim. syömättä jne...? Oma ruokakippo antaa myös ruokarauhan. Samalla erityisruuan voi tarjota kissalle henkilökohtaisesti.

Juoma-automaatti pestään tiskiaineella ja huuhdellaan
hyvin
Ruokakipot putsataan jokaisen ruokailun jälkeen ja erikseen ne tistakataan tarkemmin kerran viikossa. Ruoka- ja juomapaikka puhdistetaan tarpeen mukaan, mutta vähintään kerran viikossa putsataan hyvin. Kerran viikossa pestään myös juoma-automaatti.

Kissojen astioille kuivauskaapissa roikkuu oma tiskiharja. W C

Jätökset putsataan saman tien kun huomataan. Ensin ne pääsevät pienempään pussiin, joka täyttyessään tai tilanteen mukaan siirtyy kaupan hedelmäpussiin tai vastaavaan isompaan. Isompi pussi päätyy pihalle roskiin. Jätöksiä ei "kierrätetä" talousroskiksen kautta, vaan n. pari kertaa päivässä ne kulkeutuvat suoraan ulkoroskikseen. 


Piri antaa oman panoksen puhtaudenpitoon!
Eläinten tarvitsemaa hygieniaa voi verrata suoraan ihmisiin. Kävisitkö itse ruskearenkaisessa vessassa tarpeilla tai söisit ruokasi lautaselta, jonka edellinen ruoka on siihen lähtemättömästi jämähtänyt kiinni ja se haisee.

Siisteydessä ja järjestyksenpidossa on omistajalla vastuu. Siivous täytyy tapahtua rutiininomaisesti ja näin säilyy kaikilla hyvä hygieniataso koko ajan. Siivousruletti ja järjestyksenpito saattaa tuntua raskaalta seinämältä ja sitä se välillä onkin, mutta rutiinin myötä rytmi löytyy. Jokainen tietysti määrittää oman siisteystasonsa ja kuinka boheemisti haluaa elää ja asua. Kaiken kattavasti voinee ynnätä, että Pesosen porukoilla elämä kaiken "järjestyksenpidon" keskellä on kuitenkin varsin rentoa. Hannun hiekkarantaa saatetaan nauraa kahvikupit kädessä tai leluja väistellään illan pimeydessä. Rentous onkin kissojen kanssa puoli viihtyvyyttä!


4 kommenttia:

 1. Kiva postaus! Omat kansiot on noin monen kissan kanssa taatusti hyvä ratkaisu! Vessojen siivous on minullakin kalenterissa, vaikka vessoja on yleensä käytössä vain kaksi :) Puhtaus on puoli kissaa ;) - emäntä

  VastaaPoista
 2. Hyvä meininki. Meillä pestään hiekkikset viikonloppuisin, ruokakipot joka aterian jälkeen. Mut hampaat pestään ja korvat katotaan vain kerran viikossa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten Peps Max totesi, että puhtaus on puoli kissaa - iso osa siis! Pidetään hyvästä meiningistä kiinni.

   Poista