sunnuntai 30. heinäkuuta 2017

Käyntikohteina Porvoon kissamuseo ja löytöeläintalo


KISSAMUSEO


Hannelle Luukkaisen pitämä Porvoon kissamuseo (Alexandrantie 20) sulattaa paatuneemmankin kissanystävän sydämen, puhumattakaan alan harrastajista. Alan harrastajille museo on liki pyhiinvaelluskohde - sen sai monien huokausten saattelemana havaita, kun paikalla pyöri liki parikymmentä kissabloggaria. Se kuuluisa Borgå trafik! 


Museona toimiva pieni luhtiaitta pitää sisällään esineitä eri vuosikymmeniltä sadoittain ja varastosta löytyy lisää, sillä kaikki n. parikymmenätuhatta esinettä eivät kerralla mahdu näytille. Määrä ja laatu huumaa pään! Hyllyiltä löytyy mm. kissa-aiheisia koriste-esineitä, pehmoja, leluja, tekstiiliä, kodintavaroita, pattereita, lamppuja, tarjottimia jne... Yhtä seinää koristaa mahdollisesti jopa maailman laajin kissa-aiheinen kirjasto. Suuren tavaratarjonnan vuoksi näyttely elää ja aiheet kiertävät ja hyvä niin, sillä näin museo kestää helposti useamman käyntikerran.Pihapiirin aitta on viehättä; se huutaa pientä jakkaraa alle, jotta kaiken esineistön jaksaisi silmäillä lävitse. Esineitä saa kosketella ja käännellä, mutta ei rikkoa. Museo ei ole leikkipaikka. 

Esineitä Luukkainen on kerännyt viitisenkymmentä vuotta. Osa on ostettu, osa saatu lahjoina ja lahjoituksina. Osa on myös vanhoilta kerääjiltä, jotka ovat halunneet antaa tavaroille ja figuureille arvoisan paikan.


Hannele Luukkainen perusti oman yksityisen kissamuseon, jotta kissojen arvostus kohoaisi - lisäksi hän haluaa tuoda persoonalliset kissamaiset esineet kaikkien nähtäväksi. Luukkainen olisi halunnut kissamuseon ensin kotikaupunkiinsa Helsinkiin ja tekikin aloitteen, mutta 450-vuotispäiviään juhliva virkamieskoneisto ideaan ei syttynyt. Samana vuonna Helsinki olisi ollut myös Euroopan kulttuuripääkaupunki. Vastaavanlaisia kissamuseoita löytyy ainakin Amsterdamista ja New Yorkista - nyt myös Porvoosta!


Museota pidetään auki tilauksesta, mutta kesäaikaan museon ovet saattavat avautua kerran viikossa. Pääsymaksua ei peritä, mutta pikkurahaa kannattaa varata taskun pohjalle, sillä joitakin museon tuplakappaleita saattaa löytää pihalla sijaitsevalta kirpputorilta. Tällä kertaa kirpputorin puolella oli ainankin nostalgisia tarjottimia. Myyntituotto menee Kuono Ry:lle. Museon aukiolosta voi tiedustella kissamuseon omien sivujen kautta

Käynti museossa jää mieleen kuin putoaminen kaninkoloon. Kissamaisten esineiden vyöry jää pitkäksi ajaksi mieleen. Kissojen esineellistäminen ja museoiminen ei suoranaisesti paranna löyteläinten asemaa, mutta osoittaa sen kuinka tärkeästä kumppanista on kyse. Siitä on helppo vetää yhteenvetoja.
Vanha lehti-ilmoitus: KADONNUT

Missä on ULLA PULLA? 

Viime kuun 18. pnä lähti kotoaan keltaisen-valkoisen ja mustan kirjava KISSA.

ULLA PULLA ei ole vielä tullut. Elokuun 18  pnä katosi Vaasanakdulta kirjava kissa, päälaki, häntä mustat, jalat ja vatsanalusta valkoiset, kyljissä ja poskissa keltaista. On mahdollista, että se on eksyneeksi luultuna viety venematkan taakse. Vetoan ihmisten ystävällisyyteen saadakseni sen takaisin. Minulla ei ole mitään muuta kuin tämä Ulla Pulla. Tuojalle 10.000:-. Vaasanaktu 7 E 13. -HS-

LÖYTÖELÄINTALOPorvoon löytöeläintalo sijaitsee kissamuseosta vain parin kilometrin päässä (Massakuja 1) ja on looginen käyntikohde tehdä hyvää kissojen puolesta. Porvoonseudun eläinsuojeluyhdistys ottaa mielellään vastaan mm. ruokaa, hiekkaa tai leluja. Ylimääräisen hyväkuntoisen käyttötavaran voi lahjoittaa löytöeläintalon kirpputorille. 

Vanha kansakoulu ja sen pihapiiri huokuvat yhteishenkeä. On ilo huomata, että taloa remontoidaan kissojen ehdoilla. Kissojen suurehkot huoneet ovat hapekkaita, valoisia ja virikkeellisiä. Vielä kun löytöeläimille ei asetettaisi minkäänlaisia takarajoja, vaan arimmankin kissan elämä olisi yhtä arvokas ja kiinnipidettävä kuin terveen ja sosiaalisen.

Löytöeläintalo elää paljolti aktiivisuuden kautta ja 19.8. onkin tulossa puuhapäivä, jolloin kissatalolla on mm. joogaa, ponitalutusta, tarot kortteja ja kissojen karikatyyrikuvia. Lisätietoja psey.net  tai  facebook.com/psey.net. Löytöeläintalolla käynti pysäyttää aina. Herkimmille se saattaa olla liikaa, mutta on tärkeää tajuta se mitä lähiympäristössä tapahtuu. Kissapopulaatio kerrostalossa on nykypäivää. Kissa on järki eläin, kuten myös toivottavasti ihminen. Kun näkee kissan jolta nenä on revitty koko pituudeltaan auki tai aran kissan, joka tuskin uskaltaa suojan takaa kurkkia, ei pidä kääntää selkää, vaan antaa edes ajatus kyseisen kissan elämälle. Olkoon ajatus sitten kolikko keräyslippaaseen, purkki ruokaa tai parhaimmillaan lämmin ja turvallinen koti. Ajatus voi olla myös valistustyö kahvipöydässä. Valistuksen ei tarvitse olla saarna, vaan se voi olla järkevä ja sivistynyt keskustelu ihmisen parhaasta ystävästä. Näitä ystäviä on käsittääkseni paljon.

Porvoon kissatalo ja kirpputori Viirun Vintti pitävät oviaan auki joka päivä klo 18.00 - 19.00. 


Karri

Karri saapui talolle nenä ruvella ja turkki ruvella, mutta huolenpidon (rakkautta ja pesuvettä) avulla Karri kuoriutunut herrasmieheksi. Ikäarvio n. 5 v. -Talon oma kirjoitus-

Karri


Vuokko

Äärimmäisen persoonallinen, mutta silminnähden pelokas Vuokko on ollut talolla kolmisen viikkoa. Vuokko vaikuttaisi kaipaavan omistajaa, joka antaa kissan asettua taloon omilla ehdoilla. Vuokko kuin nimensä; kaunis ja valkoinen. -Allekirjoittaneen kirjoitus-


Vuokko


Linkki:

Kuono Ry:     http://kuonoyhdistys.fi/index.html
Porvoonseudun eläinsuojeluyhdistys: http://psey.net/


Lähteet:
museon kotisivut
uusimaa
kissakas

10 kommenttia:

 1. Hyvä kirjoitus! Tuosta ihmisten järkevyydestä tosin voi usein olla montaa mieltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy toivoa, ettei järkevyys ole katoava vara. Onneksi kissamuseosta on saatu todellinen! Hieno paikka!

   Poista
 2. Hurjan hyvä teksti! Kissataloon oli mielenkiintoista tutustua, kaikki niin siistiä ja hyvin organisoitua, mutta hyvä suoda myös ajatukset syvemmälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Porvoo kuuluu siistimpiin paikkoihin. Tarinat sitä vastoin ovat jokapuolella monenkirjavia. Totuus on välillä melko hurjaa, mutta siihenkin pystyy paikoin vaikuttamaan. Asioista tietäminenkin on hyvästä. Hyvä reissu!

   Poista
 3. Siellä on kyllä kynä ja kamera toimittajalla hallussa; mahtava kirjoitus! Hienoa että olitte mukana!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä oli niin idearikas ympäristö, että tällä kertaa osuivat kaikki tikat tauluun! Minkäs sille mahtaa kun on mukavaa!

   Poista
 4. Mitäpä,tuohon lisäämään, mahtava kirjoitus.
  Oli mukava tavata kissamaisissa merkeissä 😀

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jälkikirjoituksena voisi vielä lisätä, että museon tavaroiden joukosta löytyi yksi luu-piparimuotti!? Kaiken kaikkiaan aika maukas soppa tuli liki kahdestakymmenestä kissafanista siinä ympäristössä! Kiitos museolle ja kissatalolle! -Pesosen henkilökunta-

   Poista
 5. Löytyiköhän Ullapulla koskaan, toivottavasti. Vuokko on hellyttävä tapaus, toivottavasti se saa oman ymmärtävän ja turvallisen kodin. Oli kiva tavata teitä kissamaisissa merkeissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuokko Vuokko! Vuokkoa jännitti, mutta oli kiinnostunut. Reipas!
   Hyvä porukka oli kasassa - hieman niinkuin kesäkeitto!

   Poista