keskiviikko 22. tammikuuta 2020

Tippa - T4-kissa; taustaa ja mitä kuuluu nyt

Tipalla todettiin reilu kolme vuotta sitten, 2016, kilpirauhasen liikatoiminta. T4-arvo oli tuolloin 66,2 (viite 12.00-58.00). Liikatoimintaa alettiin lääkitsemään, mutta tulokset olivat nopeasti vaihtelevia. Lääkitys aloitettiin 2,5mg:n tabletilla Felimazolea. Melko pian lääkityksen alettua yleisvointi heikkeni, Tippa väsähti ja alkoi oksentelemaan. Felimazole pudotti valkosoluarvot (WBC) 2.5:een (viite 5.5-15.4) - kun reilu kolme kk:tta aikaisemmin arvot olivat olleet 3.99. Felimazolen käyttö keskeytettiin.

Tippa

Helmikuussa 2017 vaihdoimme eläinlääkäriasemaa. N puoleen vuoteen Tipalla ei ollut minkäänlaista lääkitystä. Laboratoriotutkimuksissa selvisi, että Tipan T4-arvo oli siinä vaiheessa (ilman lääkitystä) 88.8 (viite 10-60) ja valkosoluarvot (WBC) 3,1 (viite 5.5-19,5). Felimazole otettiin jälleen kokeiluun.

Uudet testitulokset saatiin jo parin viikon päästä, helmikuun lopussa (2017). Kun valkosoluarvot olivat tämän kokeilun jälkeen jälleen pudonneet; 1,3 (viite 5.5-19.5), tultiin lopulta siihen tulokseen ettei ratkaisu löydy Felimazolesta. Se lääke ei yksinkertaisesti sovi Tipalle. Tässä vaiheessa tehtiin päätös YD-ruokavaliosta. 

Aluksi Tippa söi YD-ruokaa hyvällä halulla ja se tuntui auttavankin, mutta ajan myötä YD-syöminen väheni, kunnes lopahti kokonaan. Myös Tipan paino oli pudonnut.  

Keväällä 2019 kilpirauhasarvo oli selkeästi koholla, ollen 167,3 (viite10-60). Koska Felimazolesta Tippa sai sivuvaikutuksia, aloitettiin kokeilu nestemäisellä lääkityksellä. Aamuin illoin annettiin 0,25 ml Apelkaa

Tippa tulee aamupuurolle kuuntelemaan henkilökunnan haukotukset

Sillä tiellä olemme edelleen. Nestemäiseen (Apelkaan) siirryttiin sen annostelevuuden vuoksi. Nyt T4-arvot ovat 119 ja valkosoluarvot (WBC) 3,8. Ruiskun avulla pystymme hieman hienosäätämään eli parina päivänä olemme antaneet hieman suuremman annoksen, jotta T4-arvo laskisi hieman, mutta kuitenkin niin etteivät valkosoluarvot laskisi liian alas. 

Tänä päivänä Tippa saa parillisina päivinä kaksi annosta (0,25 ml) ja parittomina yhden annoksen. Mikäli Tippa saisi joka päivä kaksi annosta, menisi T4-, sekä valkosoluarvot (WBC) liian alas ja sama toisin päin, mikäli lääkeannoksia tulisi ainaoastaan yksi/pvä. Tämä on paras tilanne johon olemme päässeet ja tällä tulemme toimeen. Ruisku toimii hissinä haluttujen tilanteiden välillä. 

Vaikka ikää on vajaa 17-vuotta ja kuulo on mennyt, Tippa on kaikki huomioon ottaen hyvävoipainen. Kuurouden vuoksi Tippaa täytyy lähestyä hieman eri tavalla. Kilpirauhasen ja osin kuurouden vuoksi Tippa äityy paikoin huutelemaan ja juominen on välillä runsasta. Kakkajuoksu on kuitenkin edelleen vertaansa vailla ja on ollut hetkiä jolloinka Tippa on äitynyt leikkimäänkin. Tippa nukkuu paljon, mutta se menee osin myös iän piikkiin. Niin nukkuvat muutkin. Lääkkeen Tippa ottaa hyvin, sillä lääkkeen annon jälkeen palkinto tulee herkun muodossa. Sen ovat oppineet muutkin.

Seuraava kontrolli on merkattu puolen vuoden päähän. 


4 kommenttia:

  1. Onko se lääke Tippa-siskoni pahaa vai hyvää? - Pepsi

    Kyllä on arvo korkealla, mutta kiva että apua on nyt saatu 😺

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lääke on lääke, mutta ymmärrän mihin lääke on tarkoitettu ja otettavahan se on. En suuremmin pudistele päätä. Herkku on kiva lääkkeen oton jälkeen, niin jä parempi mieli.

      Arvot ovat hieman korkealla, mutta pärjään tällä:) -Tippa-

      Poista
  2. Hyvä juttu, että nyt tilanne tuntuu menevän taas parempaan! Mielenkiintoinen ja tärkeä juttu tästä kilpirauhashommasta, kiitos.

    Tipalle hyviä vointeja jatkossakin! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tilanne on saatu nyt suht stabiiliksi - vähäinen painokin on pysynyt nyt ennallaan. Näillä pärjätään:) -Tippa-

      Poista