sunnuntai 26. tammikuuta 2020

Talkoot - karvat -

Muistanette kun kevään ja kesän korvilla Pesosen porukka järjesti, ensisijaisesti linnuille, karvoista pesämateriaalia. Kissoja harjattiin ja karvat kerättiin talteen. Kesäkuun lopussa videotarkastuksen ansiosta näimme, että karvat kelpaavat. Vartavasten sinitiaiselle rakennetun pöntön asukas sinitiainen, kuin mökkitontin mainio hiiri-vipeltäjäkin kävivät niitä noukkimassa. Talitiainen noukki ja heitti pois. Osan karvoista vei suurella kouralla kahminut pohjoisen puoleinen tuuli, joka voimansa kerää keskikokoisen järven selästä.

Kesän mittaan lintuja ei pöntöissä kuitenkaan vipeltänyt aikaisempien vuosien malliin, vaan outo hiljaisuus vallitsi käytännössä koko kesän. Se herätti epäilyksen pesien käytöstä ja pesinnän onnistuneisuudesta.

Muhkea peti, mutta onko täällä pesitty?

Nyt pöntöt on vihdoin - kyllä, hieman liian myöhään, mutta parempi näinkin - katsottu ja putsattu. Tulos on vaihteleva. Jokaisessa kahdeksasta pöntöstä oli rakennettu pesä, mutta osissa vaikutti siltä kuin peti olisi tehty valmiiksi, mutta pesintä olisi jäänyt siihen tai sitten pesän rakennus oli syystä tai toisesta jäänyt vajaaksi. Yhdestä pesästä löytyi vaalea parisenttinen muna. Yhtä pesää lukuunottamatta pesät olivat varsin puhtaita munista tai jätteistä.  

Tämän pesän pohjalta löytyi muna

Pesät olivat toisiinsa nähden eri tavalla rakennettu. Pesosen pöntöksi tituleerattu sinitiaiselle rakennetun pöntön pesä vaikutti juuri siltä kuten Juha Laaksosen Pihan linnut ja pöntöt  - eloa pihapiiriin - kirjassa kuvailtu sinitiaisen pesä on! Pohjalla muhkea sammalpeti, jonka päälle on aseteltu karvapehmuste. Tässä pesässä karvaa on maltillisesti, mutta on jotain. Sitä, onko karva Pesosen porukkaa, emme ilman DNA-testiä pysty kertomaan. 



Kolme erilaista pesärakennelmaa. Ylimpänä
Pesosen pöntön "sinitiaisen pesä"?

Useammassa kuin yhdessä pöntössä oli selkeä karvapeitto eli ei kaukaa haettu teoria, että osissa pöntöissä on nukuttu Pesosen karvatehtaan peitolla! 

Vuoden 2019 Talkoot ovat seurannallisesti nyt päättyneet. Karvoja tarjotaan jatkossakin ja linnut saavat päättää käyttävätkö niitä vai antavatko ne tuulten viemiksi naavoja morjestamaan. Pönttöilemisiin!


Pesosen pönttö

2 kommenttia:

  1. Voi miten kivaa saada vielä tämä tarkistus! Tuleeko tällekin keväälle karvojenjakoa ja lintuseurantaa? Olis mahtavaa! :)

    Sammalpeti on tosiaan sinitintin (tai talitintin, jos suuaukosta olisi mahtunut :D), ja tuohi-tikkuviritelmät taitavat kuulua kirjosiepolle. Pesimisen onnistumista voi koettaa arvioida pesän litistymisen perusteella: jos pesä on litteänlättänä, on siinä kasvanut poikue, joka on painanut pesän kasaan, mutta jos pesässä näkyy kuppi, ei ole poikasia ollut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Seurantaa ei ollut tarkoitus järjestää, mutta yleisön pyynnöstä laitamme sen vakavaan harkintaan:) Pääpointti olisi se, että juttuun pitäisi saada "kissa" ympättyä jotenkin ja miksei porukan karvat riittäisi jutun aihioksi.

      Henkilökunta hihkui kommentia ja rypi loogisuudessa, sillä järkihän sen jo kertoo, että massa painaa. Ehkä olemme jälleen linnunaskeleen verran fiksumpia. Kiitos kommentista! -henkilökunta-

      Poista