perjantai 27. maaliskuuta 2020

Pahvilaatikko

Aina, oli pahvilaatikko minkä kokoinen tai minkä mallinen tahansa, niin aina siihen joku kissoista änkeää. Jos kokonaan ei mahdu makoilemaan, niin vähintäänkin naama mahtuu kurkistamaan tai tassu lepäämään. Laatikossa on aina tilaa!

Sofi tyköistuttavassa laatikossa


Kissojen mieltymystä pahvilaatikoihin on tutkittu Hollantilaisessa Ultrechtin yliopistossa, mutta mieltymys laatikoihin ei ole täysin selvinnyt. Kissat pitävät salaisuuden itsellään. 


Tippa


Se on kuitenkin selvinnyt, että laatikko jonka lämpötila on  30 - 36 celciusastetta auttaa sressinpurkuun ja ympäristön muutoksiin. Se on selkeästi korkeampi lämpötila, kuin esim tavallinen huoneenlämpö. Löytöeläinkodeissa ne kissat, joille tarjottiin mahdollisuus vetäytyä laatikkoon, sopeutuivat ympäristöön nopeammin. Näistä kissoista tuli myös seurallisempia ja vähemmän stressaantuneita.

Piri pitää pintansa ja Hannu odottaaLämpötilan lisäksi on liuta muita, varsin uskottavia faktoja kissojen pahvilaatikko mieltymiseen; 

Kissa tuntee olonsa turvalliseksi, vaisto vie pedoilta suojaan ja toisaalta suojasta on parempi tarkkailla. Vai onko kyse sittenkin silkasta uteliaisuudesta? Kunhan saa hyppiä, tutkia tyhjää laatikkoa. Leikkiä näkymättömän kanssa. 


Hannua ahdistaa Pirin katolla kävely

Sillä välin kun Sofi tankkaa, pitää Piri laatikkoa lämpimänä

Yhtenä teoriana on pidetty myös pahvin houkutusta materiaalina. Sitä on pehmeyden vuoksi mukava raapia. Kynsi uppoaa ja siihen jää jälkiä. Pahviin on helppo kirjoittaa.  


Niin tai näin, älä heitä pahvilaatikkoa, isoa tai pientä, vinoa tai rumaa pois, ennen kuin perheen koko porukka on siihen ehtinyt tutustumaan. Pahvilaatikon käyttötarkoitus saattaa olla vasta tiensä alussa!


Pesonen aloittamassa istuntoaan
4 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista tieteellistä faktaa tähän laatikkomieltymykseen. Teilläkin on selkeästi ihan normaalikissoja :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tieteen ja taiteen harrastajia olemme, mutta emme sen kummemmin tutki asiota vaan siirrymme heti käyttöasteelle. Se on kivampaa. Ensin hutkitaan ja sitten.... hutkitaan lisää:) -henkilökunta-

   Poista
 2. Hyvä pahvilaatikkokooste, kiitos!

  Katolla kävely -kuva. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikapulan vuoksi syvempi analyysi jäi tekemättä, mutta jotain asiaa laatikosta:) -henkilökunta-

   Poista