sunnuntai 24. toukokuuta 2020

Talkoot -karvat-

Ahkerimmat lukijat muistanevat reilun vuoden takaa Pesosen porukan karvatalkoot tarkoituksena kerätä kissankarvaa lintujen pesänrakenteluun. Talkoita ja niiden seuraamista pyydettiin uudestaan, mutta kevään ehtiessä jo tähän pisteeseen, on seuranta jäänyt sivummalle. Pönttöjä pesitään jo.

Kissankarvoja on silti kerätty ja kiikutettu tiluksille samalla tavalla kuin reilu vuosi sitten ja seurantaa on suoritettu sivusilmällä. Mm. Hannun, Tipan ja Pesosen karvat ovat hävinneet. Vuosi sitten osan vei tuuli, osan polttopuiden välissä hääräävää hiiri ja osa lienee mennyt oikeisiin kohteisiin, mitä on uskominen alkuvuoden pönttösiivouksen tuloksiin. 


Tiaiset tutkivat ruokatarjontaa ja miettivät karvojen ottamista. Karvat
ruokinta-automaatissa. Kuva aiemmin keväältä.


Tällä erää pöntöissä on kuhinaa, useammassa pöntössä. Varta vasten sinitiaiselle rakennetussa pöntössä asustelee sinitiainen - tosin tikka on on tehnyt rakenteisiin melko pahaa jälkeä ja ko. pönttö menee tämän kesän jälkeen korjaukseen, jolloin vahvistetaan mm. suuaukkoa. Myös talitiainen ja kirjosieppo ovat löytäneet pöntöt.  


Mahtaako tikka viedä karvoja...


Muuten pihapiiri on saanut vajaan vuoden aikana aivan uuden eliöpiirin, sillä mm. fasaaniperhe on asettunut aivan pihan rajaan, tikkoja on enemmän kuin yksi ja lumikkokin on nähty loikkivat tien poikki. Eksoottisin vierailija lienee harvinaisempi harjalintu, joka piipahti nurmella popsimassa kevään ensimmäiset perhosentoukat. Mitähän kissat siitä olisivat tuumanneet!?

Harjalinnun pesää tuskin "löytyy", sillä se on varmennetusti pesinyt ainoastaan
 kerran Suomessa.

Jatkamme passiivista seuraamista ja päivitämme karvojen tilanteen viimeistään siinä vaiheessa kun inventoimme pöntöt sisältöineen kaikkineen. Nyt annamme linnuille pesimärauhan ja siinä välissä nikkaroimme mm. pörriäishotellin. Kuulumisiin asian tiimoilta! 

4 kommenttia:

 1. Harjalintu! Ihan superhieno! Tämä olisi haaveissa joskus nähdä täällä. On teillä onni käynyt!

  Karvakuulumisten jatkoja ja ötökkähotellia odotellaan. :) Ja mites ois ötöhotellin jatkoksi perhosbaari? ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harjalintua haaveillaan edelleen ja kamera tallentaakin tällä hetkellä tonttia. Perhosbaaria kokeiltiin joskus hätäisesti, mutta baarinpitäjäksi voisi vielä - jos vain kerkeää - ryhtyä. Se ylittääkö se kissablogin uutiskynnyksen on sitten eri juttu. Täytynee keksiä jokin mainio aasinsilta:) -henkilökunta-

   Poista
  2. Perhosbaari kyllä on ehdottomasti kissablogikamaa! Siis sellainen linturuokintalaudan kesäinen vastine, tiputelkkarin sijaan perhostelkkari. :)

   Poista
  3. Tulee hienoja ideoita, jotta katsotaan mitä keksitään. Pysykää lukijat kanavalla:) -henkilökunta-

   Poista