sunnuntai 29. syyskuuta 2024

Rajapyykki

Tästä kuvasarjasta yksi kuva valittiin kansikuvaksi.

Pesosen blogi on saavuttanut kunniakkaan 10 vuoden rajapyykin! Rajan yli mentiin tiistaina 17.9. Se on pitkä aika toimia epävirallisena toimittajana. Pesosen blogi perustettiin aikoinaan osin siitä syystä, että välillä teksteissäkin vilahdellut ja henkilökunnan luottohoitaja Kissatäti tietäisi mitä tämän talouden kissoille kuuluisi. Painavampi syy taisi kuitenkin olla se, kuinka sokea kissa (Pesonen) ylipäätään pärjää ihmisarjessa ja muiden kanssa. Halusimme näyttää ettei kissalle sokeus ole syy lopettaa sitä tai pelätä sen pärjäämistä. Halusimme rohkaista ja antaa vertaistukea. 

Ajatus oli aluksi seurata pelkästään Pesosta, mutta ajan myötä muutkin kissat ovat saaneet palstatilaa ja nyttemmin puhummekin myös Pesosen porukasta - onhan Pesonen yksi muista. Blogi on muutenkin elänyt. Tekstejä on julkaistu n. 642 kpl ja niihin on annettu n. reilut 2000 kommenttia. Alkuaikojen kommenteihin vastaaminen jäi henkilkunnan teknisen osaamisen jalkoihin, mutta periaate on että kommenteihin pyritään jotain vastaamaan. Kaiken kaikkiaan katsomiskertoja on rapiat 175 000. Suurin yksittäinen tekstin katsomiskerta on kerännyt 3700 kertaa. Kolmea tekstiä on tutkittu päälle 3000 kertaa. Se eittämättä hivelee. Tällä hetkellä kiinnostus huitelee jossain 50-100 katsomiskerran paikkeilla. Kautta aikain ensimmäinen teksti on kerännyt 192 lukukertaa.


Pesosen hyppy jonnekin - ääntä kohti?


Kirjoittamisvauhti on huippuvuosilta hieman hiipunut. Tälle vuodelle on kertynyt ainoastaan n parikymmentä postausta. Kuuden kissan taloudessa kyllä tapahtuu, mutta aikapula tulee vastaan. Hieman pidemmän tekstin työstäminen on melko työlästä ja kun siihen lisätään kuvat, aikaa menee paljon. Blogin pitäjä on yrittänyt olla itselleen hieman armollisempi ja pyrkinyt joustamaan julkaistun tekstin määrästä. Kuvilla on kuitenkin tapana kertoa missä mennään.

KIRJOITTAMINEN. Teksti on välillä melko lentävää, joka lähentyy jopa tajunnanvirtaa, mutta välillä pyritään kertomaan todella faktapohjaisesti. Varsinkin lääkärireissujen "raportit" viedään usein melko syvälle jopa ammattikieleen. Totuudessa pysytään, mitä sitä satuja kertomaan.

Itse kirjoittaminen tapahtuu lyhyemmässä jutussa nopeasti fiilis pohjalta, mutta pidempiin juttuihin saatetaan tehdä muistiinpanoja ja alustavia aiheita. Mutta ennenkuin pääsee kirjoittamaan, täytyy avata tietokone, odottaa että ohjelmat aukevat ja välillä sekin kestää ja vie hermoja. Tekstin ollessa valmis, täytyy vielä kuvat käsitellä. Ja sitä ennen täytyy kuvat olla otetut. 

KUVA ja KUVAAMINEN. Likipitäen aina kuvat liittyvät tekstiin tai tapahtumaan. Kuvia käsitellään, niitä rajataan, hoidellaan kirkkauksia jne perusasiota. Viimeiseen asti kuvat pyritään ottamaan ilman salamaa, mutta kuten tälläkin hetkellä, on niin pimeää ettei kuvaaminen onnistu. Salaman käytöstä kuitenkin muistutus, että se saattaa vaurioittaa varsinkin nuorien kissojen silmiä! Välillä on pakko napsutella sormia tai heilutella porkkanaa kepin päässä, jotta saisi halutun kuvan tai edes jonkun kuvan. Joskus onnistuu ensimmäisellä tai toisella painalluksella, mutta useimmiten kuvia täytyy ottaa n. kuutisen kappaletta, jotta saa haluamansa. Kuvaa nukkuvasta tai makaavasta kissasta pyrimme välttämään viimeiseen asti.





Kaksi samaa kuvaa - jälkimmäinen käsitelty. 


VIDEOT. Videot antoivat paljon informaatioita, mutta siihen nähden kuinka vähän niihin oli kiinnostusta, niiden tekeminen oli älyttömän työlästä ja todella aikaa vievää. 

FACEBOOK. Facebook hyppäsi mukaan vuoden 2014 lokakuussa. Se otettin blogin tueksi nopeampana kanavana ja se siunattiin muiden kissojen jyrätessä blogiin pääosin Pesosen tarpeille. Julkaisuvauhdiksi on vakiintunut vähintään yksi kuva / vko. Seuraajia facebook ilmoittaa olevan tällä hetkellä n. 1100.

AIHEET. Periaatteessa kaikki mikä liittyy porukkaan. Matkan varrella on ollut mm. ruoka-arvosteluja ja juttuja leluista ja henkilökunnan kissamaisista tavaroista, mutta tuollainen, liki professonaalinen tapa kirjoittaa on typistetty enempi sopivammaksi päiväkirjatyyliksi. Arkikuvat tulevat jatkumaan - eli kuinka kissa näkyy muidenkin ihmisten arjessa kaupungilla, teiden varsissa, mainoksissa...

TULEVAISUUS. Blogin pitäminen on raskasta. Tämän jutun pelkkä kirjoittaminen on vienyt jo rapian tunnin. Yllättäen blogin pitäminen muistuttaa sanomalehden toimittamisen vuodenkiertoa. Keväällä toistuvat samat "uutiset" ja talvella samat. Syksy tulee, tuodaan lehtiä nuuhkittavaksi; aivan samoin kuin vuosi tai kaksi sitten. Onneksi bloggerissa mustetta riittää ja aiheita on arki pullollaan. Toki kaikki vanhenemme, Pesonen ja henkilökunta. Jossain vaiheessa on tyylikästä ajaa sivuun ja jatkaa matkaa muilla välineillä. Vielä ei ole sen aika ja saatte vast´edeskin tarinoita ja kuvia Pesosesta ja Pesosen kavereista ja tottakai henkilökunnan vapaa-ajan vietosta, kun sellaiseen tulee lovi. Tässä vaiheessa myös kiitos lukijoille ja Pesoselle ja porukalle!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti