sunnuntai 8. helmikuuta 2015

Myrkyllisistä kukista ja kasveista

Kissataloudessa yksi harmin paikka on se, että kukkia ja kasveja ei pysty pitämään niin runsaasti ja avoimesti kuin haluaisi. Kontrolli että kissa pääsee napostelemaan myrkyllistä kasvia saattaa olla haastavaa.

Sofi peuhaa puhtaissa kukkapapereissa
Valon lisääntyessä ja kevättä odottaessa emme malttaneet olla ostamatta tulppaaneja; nekin luokitellaan kissoille myrkyllisiksi kasveiksi. Leikkokukkia varten on seinässä pieni taso, johon saamme ne esille. Taso on sellainen, johon kissat eivät ylety tai pääse hyppäämään. Kuihtuneet kukat korjataan hyvissä ajoin pois. 

Toki kissatkin saivat osan kukkaostoksesta. Päälipaperi johon kukat oli kääritty oli mitä mainioin kiinnostuksen kohde; se rapisi ja oli suuri kuin teltta, jonka alla aukeni uusi maailma. Sieltä oli hauska vaania ja sinne oli hauska sännätä. Paperi oli sen verran kovaa, että sen sai hauskoihin asentoihin huonekaluja vastaan. Siitä sai jo sinällään majan tehtyä. Riemu oli rajaton! 

Paperi oli päälipaperi ja kukkien välissä oli vielä sanomalehteä. Kissat voivat saada myrkytysoireita myös siitepölystä (nuollessaan paperista tai turkista), eikä siis paperia joka on kukkien kanssa kosketuksissa ole hyvä antaa leikkeihin. Myös irralliset kasvien ja kukkien osat on huomattava ottaa pois, kuin yhtä lailla narut ja teipinpalat.


Kukkapaperimaja on Lakun mieleen
Kotioloissa kissa saattaa esim. ruohon puuttuessa alkaa syömään huonekasveja ja sen vuoksi on hyvä olla tarjolla myrkytöntä ruohoa. Itsekasvatettu kaura ja ohra ovat turvallisia. Kissan Uusi Kotilääkäri (Sari Haikka; Gummerus) huomauttaa, että kukkakaupoissa myytävä Kissanruoho-niminen ruukkukasvi olisi kissoille myrkyllistä. 

Hyvä on myös huomioida ja tiedostaa, että eri kasvinosat saattavat olla myrkyllisiä, esim. kukat, lehdet, marjat, sipulit ja siitepöly. 





Seuraavassa eri lähteistä poimittu lista myrkyllisistä kasveista (tummennetut kasvit erityisen vaarallisia):

 (Tähdellä merkittyjä kasveja tulee varoa erityisen paljon!)
Aasinkorva, ahosuolaheinä, akileija, alppiruusu, amaryllis, anopinkieli,
atsaleat, belladonna, elämänlanka, etelän kultasadehevoskastanja, 
hyasintti, hopeaköynnös, hortensia, hajuherne, hullukaali = villikaali (esiintyy kaatopaikoilla ja tienvarsilla), hulluruoho, huonekoisoihmepensas
jouluruusu, JOULUTÄHTI, kalliokielo, keltamo, ketunleipä=käenkaali, 
kevätkello, kielo, kirjovehka, kliiva, koiranheisi, koiranköynnös, 
koiranpensas, konnanmarja (musta ja punainen), kriinumi, krookus, 
kukonkannus, kultanarsissi, kultasadepensas (siemenet ja palot), kurjenmiekka, kuusama, kuusora, kylmänkukat, kärhökasvit,
kääpiöesikkoköynnösvehkalehtosinijuuri, leinikit, likusteri, lumikello, 
lumimarja, lupiini, marjakuusi,mentukka, miekkalilja, misteli, morsiusharso, 
munkinhuppu, muratti, mustakoiso, myrkkykatko, myrkkykeiso, 
myrkkylilja, narsissit, niittysuolaheinä, niittyleinikki, näsiäpensas, 
oleanteri, oravanmarja, orjanlaakeri, paatsamo,peikonlehti, 
peruna (valossa vihertynyt), piikkikruunu, pohjoinen ukonhattu, puksipuu, 
punakoiso, punasarjanarsissi, pylväskaktus (syövyttävä), raparperi (lehti), 
rantatyräkki, ritarinkukka, ruukkuatsalea, ruusupapu,salkopapu, sarjanarsissi, 
sormustinkukkasorvarinpensas, sudenmarja, suokukka (punainen),
suolaheinä, suopursu, suovehka, syysmyrkkylilja, tarhaukonhattu, terttuselja, 
tulppaani, tyräkki, ukonhattukannus, vaivero, valkonarsissi, vehla = kalla, villaheisi, villiviini, vehka, vistaria, vuokot

Kultaköynnös, pinaatti, punajuuri ja raparperin varsi ovat pienelle kissalle haitallisia, koska ne sisältävät runsaasti oksaalihappoa.

Tyräkkien sukuun kuuluvien joulutähden, piikkikruunun ja ihmepensaan maitomainen neste aiheuttaa oksentelua, ripulia ja tajunnan häiriöitä, josta usein seuraa kuolema. Kirjorönsyliljan pureskelu saattaa vaikuttaa mielentilaan.


Hannu repii paperia tolpasta
Erityisesti liljat, eri huonevehkat, koisokasvit (mm. hullunruoho ja osa saniaisista ovat myrkyllisiä.
Myrkytysoireita yleisesti ovat oksentelun ja ripulin lisäksi mm. kuolaaminen, lasittunut katse, krampit, suuri unentarve ja normaalia alempi ruumiinlämpö. 

Kunnioitettavan pitkää listaa lukiessa ymmärtää kissanruohon tarkoituksen. Kissa kaipaa ruohoa karvapallojen liikkeelle saamiseksi ja mikäli ruohoa ei ole, on aivan "ymmärrettävää", että kissa saattaa järsiä tarkoitukseen huonekasvia.

Myrkytystä epäillessä, ota yhteyttä eläinlääkäriin. 

Lähteet: 
Sari Haikka; Kissan uusi kotilääkäri (Gummerus, 2010)
Kissat; rodut, kasvatus, ja hoito (NGV)
http://kissawiki.whiskas.fi/ 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti