tiistai 22. syyskuuta 2015

Sofi

Melkein uunituore Oksanen, Sofi Oksanen
Päiväkirjamerkintöjä 

14.9. 2013
Pesonen synnytänee pian. Elkeet ovat sellaiset.

19.9. 2013
Nähtiin pentujen potkua Pesosen vatsassa. Ostettiin keittiövaaka.

23.9. 2013
Pesonen synnytti pennun klo 11 aikaan aamulla. 122 grammaa.Siitä on siis kaksi vuotta kun Sofi syntyi.  Synnytys oli nopea ja vaivaton, sekä aavistuksen yllätyksellinen, sillä emme osanneet loppujen lopuksi aavistaa edellisenä iltana, että Pesosella on pentu seuraavana aamuna klo 11. Lisäksi odotimme useampaa pentua. Olimme keltanokkia asian suhteen.Vielä parin vuoden jälkeen on äiti-tytär suhde jonkin verran näkyvissä - ehkä enemmän Pesosen puolelta. Pesonen ja Sofi eivät vietä kiinteästi aikaa keskenään, mutta toistensa huutoihin ne reagoivat. Päivän painit luonnistuvat myös, mutta Pesonen Sofin kanssa niin, että ensin pestään ja sitten painitaan, kun Lakun kanssa, joka on Petskulle tuttu ennen Sofia, operaatio suoritetaan toisin päin; ensin paini ja sitten vasta pesu.

Sofi on pysynyt hauskana, kilttinä, uteliaana, rohkeana ja kaikkiruokaisena. Ruokatottumukset lienevät Pesosen ansiota, sillä Pesosen ainoa selviytymiskeino on ollut kaikkiruokaisuus. Se näkyy edelleen Pesosen käytöksessä ruokakipolla. Kaikki kelpaa.
  
Sofin synnyttyä taloon, pöydän alle, ei Sofilla ole ollut toista todellisuutta - ei kokemusta metsäelämästä, tarkoittaa sitä, ettei Sofi ole koskaan joutunut olemaan yksin. Sosiaalisesta ympäristöstä huolimatta, on Sofi kasvanut itsenäiseksi. Itseasiassa jo parin kk:n jälkeen, osoitti Sofi reippautta hakeutumalla itsenäisesti ruokakipolle ja etsimällä vessansa.

Sofin ensimmäinen kiipeäminen ikkunalle.


Viimeisen vuoden aikana on Sofi silminnähden kasvanut kissana. Sofista on tullut vieläkin määrätietoisempi ja ajassa kiinni olevampi. Sofi on ottanut tavaksi kivuta ikkunalle odottamaan isäntäväkeä. Kyse voi olla silkasta "lihanhimosta", mutta myös siitä, että Sofi luottaa ja odottaa isäntäväen saapumista ja osaa yhdistää sen arkeen. Sofi on oppinut määrittelemään arjen palikoita paremmin ja ohjailemaan niitä, ottamalla kantaa ja näyttämällä tunteensa.


Pesonen on myös tilanteeseen silminnähden onnellinen. Onnellinen siihen, että Sofi on läsnä ja onnellinen omaan asemaansa. 

Tuskin ilman Sofia tilanne olisi näin tasapainoinen. Pesonen olisi jäänyt auttamatta liian yksin, ilman vastuun tuomaa velvollisuutta, joka on Petskua kasvattanut. Lakun kanssa homma olisi ja toimii edelleenkin vanhan historian turvin, mutta ilman Sofia, elämä olisi ollut asteen valjumpaa ja Lakulle olisi saattanut yhteisen elon paine kasvaa liian suureksi. Samalla Pesonen olisi ollut enemmän hämillään vieraammassa ympäristössä. Nyt vastuut ja elon hetket jakautuvat hyvän yhteishengen omaavan kolmikon kesken tasapuolisesti.

Hyvää syntymäpäivää Sofi! Sofi Oksanen!


Äiti ja tytär


Päiväkirjamerkintä 

26.9. 2013
Pikkuinen, joka ristitään Oksaseksi kasvaa, kovaa vauhtia. Pesonen ottaa huomioon. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti