maanantai 16. marraskuuta 2015

Jetan kanssa Tammistossa

Jetta kävi Vantaalla, Tammistossa
Jetalla havaittiin lokakuun lopun hammaslääkärireissulla sen verran oireellinen sydänrytmi, että Jepulle ehdotettiin tutkimuksia, ennen kuin sitä uskaltaisi nukuttaa hammasoperaatiota varten. Jetan jatkotutkimuspaikaksi valitsimme Univet Tammiston Vantaalta

Sitä mukaan kun autokaistat Vantaan päässä lisääntyivät, lisääntyi myös marraskuinen vesisade. Univet Tammisto oli kuitenkin suht simppelin matkan päässä, joten löysimme perille mukavasti. Parkkipaikat olivat käytännöllisesti aivan sisäänkäynnin välittömässä läheisyydessä, joten tiloihin pääsee nopeasti hankalammankin seuran kanssa. Niin odotustila, kuin tutkimushuoneetkin, olivat streriilin oloiset ja selkeän valjut. Perus valkoisia huoneita. Odotustilassa oli tilaa ja istumapaikkoja löytyi hieman sivummaltakin. Steriiliys haittasi siinä mielessä, että akustiikka oli kova ja äänet kaikuivat ja vielä kun asiakaskunta tuntui koostuvan pääasiallisesti koirista, kuului myös niiden haukunta tutkimushuoneisiin. Samoin ulko-ovi, jonka stoppari oli siirtynyt eläkkeelle, piti kiinni mennessään turhan kovaa meteliä. Muita asiakkaita oli muutamia. Ja mikäli tutkimusten välille tulee luppoaikaa, on Tammisto Musti ja Mirri seinän takana. 

Jetta pääsi tutkittavaksi reilun viisi minuuttia sovittua aiemmin. Lääkärinä toimi Taru Kangasniemi, joka aluksi teki perustutkimuksen eli tässä tilanteessa tarkasti limakalvot ja tunnusteli sisäelimet, jonka jälkeen kuunneltiin stetoskoopilla. Tämän jälkeen otettiin sydämen ultraääni- ja ekg-tutkimus. 

Ultran tuloksia, joista näki paksuuksia, virtauksia jne...
 Alkuun Jetta oli selvästi hermostunut, mutta ajan myötä rentoutui, eikä esim. kevyttä rauhoitetta tarvittu. Karvat ajettiin kainaloista ja toivottiin että kissa menisi makuulleen, mutta pystyasennostakin ultraus onnistuisi. Pystyasennosta se lopulta otettiin. Ultraus kesti n. 15-20 minuuttia. Sydämen ultratutkimus oli normaali, kaikki tuntui olevan ok; seinämien paksuudet, verenkierto, anatomia... Sydänlihasrappeumaan viittaavia löydöksiä ei näkynyt. Sydän mitattiin monesta eri suunnasta, jotta kissan stressitaso tai hätääntyminen ei näkyisi tuloksissa. Kone laski useamman mittauksen keskiarvon ja näin saatiin luotettavampi tulos.  

Ekg-mittausta varten kiinnitettiin anturat (4kpl) kainaloihin ja nivusiin. Perusrytmi oli normaali sinusrytmi n 150-200/min. Kammiolisälyöntejä esiintyi kuitenkin jatkuvasti ja runsaana. Joka 2.-4. lyönti oli kammioperäinen (VPC) ja satunnaisesti kammiolisälyötejä tuli kaksikin peräkkäin. Niin ekg:n kuin ultrankin tulokset näimme näytöltä, joka taas selkeytti sitä mitä lääkäri puhui. 

Tässä vaiheessa lääkäri Kangasniemi ei katsonut tarpeelliseksi aloittaa lääkitystä, mutta suositteli kotrollia vuoden päähän ja jos silloin ei mitään hälyyttävää ilmaannu, ei ole syytä huoleen jatkossakaan. 

Jetan peruuntuneeseen hammashoitoon käynti vaikuttaa siten, että hammashoidon voi edelleen tehdä ja on syytäkin, mutta se vaatii kokeneen anestesiologin kaiken varalta eli hätätilanteen sattuessa on henkilökunnan osattava elvyyttä kissa nopeasti jos tilanne nukutuksen aikana niin vaatii.

Tulokset olivat osittain positiiviset, mutta tilanne jäi kuitenkin hieman avoimeksi. Pallo on nyt lääkärikeskus Animuksella, jossa olemme hoitaneet muita hammaspotilaitamme. Mikäli heillä ei ole tarvittavaa välineistöä ja henkilökuntaa, joudumme katsomaan Jetalle toisen hoitopaikan.

Jetta rentotui nopeasti
Tunti Univetissa sujui hyvin. Lääkäri Kangasniemi otti niin Jetan kuin meidätkin asiallisesti vastaan. Jetta tutkittiin hyvin ja asiat selitettiin; meidät käteltiin ja tulosten hieman viivästyessä teknisistä syistä, meidät ohjattiin kahvikoneelle. Kaakao maistui.

Kotimatka on aina kotimatka, niin myös tänään. Sen taisi tietää Jettakin, joka oli selvästi rauhallisempi kotiinpäin tultaessa, loppumatkasta hieman jo nukahtaen. Kotona noin vartin päästä oli Jetta jo unohtanut kaiken ja makoili rennosti TV:n edessä, pesten viimeisiä Univetin tahroja pois. Pikkuhiljaa myös itse kukin rentoutui, eikä päiväunet tuntuneet yhtään hassummalta idealta.    

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti