maanantai 30. marraskuuta 2015

Hampaan poisto

Oman ajan odottelua myllätyssä kopassa
 Kurjaakin kurjempi oli ilma kun suuntasimme hammaslääkäriin hampaan poistoon. Vettä ja tuulta puski jokaisesta kopan raosta. Muutenkaan ei Pesonen vaikuttanut kovin halukkaalta lähteä sohvan lämmöstä pois. Vaan lähdettävä oli.  
Pääsimme ajoissa sisälle, kun olimme varaushetkellä saaneet päivän ensimmäisen ajan. Hyvä siinäkin mielessä, että illan toipumisaika ei venyisi sinne puolenyön tuntumaan kuten viimeksi kävi. Reissu meni jokseenkin rutiinilla; samat jännitykset ja samat toimenpiteet. Suurimmat silmien pyörähdykset ja äänen kohahdukset koettiin punnituspöydällä, kun Pesonen oli saanut kolmessa viikossa 400 grammaa lisää painoa! Punnistus tehtiin varmuuden vuoksi kahteen otteeseen - tosin toisella kerralla puntari näytti pari grammaa vieläkin enemmän. Siinä sitten taputeltiin topakkaa tyttöä. 

Pieni karkuunlähtö yritys tutkimuspöydältä.
Petskiltä taju pois ja isäntäperhe taas glökille viereiseen kauppakeskukseen. Reilun tunnin odotus ja tyttöä kotiin noutamaan. 

Mitä Pesoselle tehtiin? Pesoselta poistettiin leikkauksella kaksijuurinen etuposkihammas paradontiitin vuoksi, joka todettiin edellisellä kerralla. Kuvista näytettiin missä hammas oli ja missä se ei enää ole. Leikkaus onnistui ja ienläppä saatiin hyvin ommeltua kiinni. 


Kotiin tuliaisiksi annettiin tulehduskipulääke, jota pitäisi antaa pari päivän ajan. Ruokaa ja juomaa saa antaa vasta kun potilas on täysissä tolkuissa. Lisäksi tässä tapauksessa ruuan täytyy olla pehmeää n. viikon ajan eli esim. kuivia nappuloita ei voi antaa muuten kuin liottamalla ne pehmeiksi. Tällä varmistetaan mm. tikkien pysyminen suussa. Ompeleet sulavat ajan kanssa itsekseen pois. 

Toistaiseksi, nyt kun kotiinpalusta on kulunut n. kaksi tuntia, Pesonen on pötköttänyt kopassaan. Ei ääntelyä tai liikkumista. Välillä kaverit käyvät katsomassa voipunutta seikkailijaa. Hampaan poiston jälkeen saattaa suusta tulla veristä sylkeä tai potilas saattaa köhiä tai muuten vain ääni saattaa olla poikkeava; mitään tällaista ei ole havaittu. 

Kaikki meni hienosti ja nyt odotamme parin viikon ajan täyttä toipumista. Hampaan poisto maksoi 300 e, mutta mikäli sitä ei olisi tehnyt, olisi lasku saattanut hyvinkin olla jatkossa "suurempi". Kuinka suuri, se jää nyt onneksi arvoitukseksi. Hammaskiven poistoa ja hampaiden tarkastusta suositeltiin vuoden päähän ja on aivan ansaittua, että Pesonen saa nyt rennosti hampaiden osalta.

   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti