keskiviikko 16. marraskuuta 2016

Maailmanparannuskahvit

Tippa
Tipan T4 tulokset näyttävät nyt arvoa 70,5, eli sillä ylitetään raja-alueen 30-60 arvot. Normaalin kissan tulos olisi 10-60. Viimeksi syyskuun puolivälissä, tulos oli 7, eli liian matala ja sen toimesta lääkäri keskeytti felimazole lääkityksen välittömästi. Lääkityksen keskeyttämisen johdosta valkosoluarvot ovat nyt n. kuuden viikon aikana melkein palautuneet. Lääkitys keskeytettiin, sillä Felimazole todettiin Tipalle liian vahvaksi lääkkeeksi, joka aiheuttaa valkosoluihin harvinaisia liittyviä harvinaisia sivuoireita, mm. lymfopeniaa ja neutropeniaa.

Olemme nyt pohtineet jatkohoitoja ja tullenemme siihen tulokseen, että lähdemme Tampereelle kissaklinikka Vet4Catin radiojodihoitoon, mutta...

Fakta on se, että Tipasta tai lähinnä virtsasta ja ulosteesta tulee radioaktiivinen - hetkeksi. Hetki, eli alkuvaihe tarkoittaa sitä, että n. kaksi viikkoa kotiutumisen jälkeen pitäisi Tipan pissat ja kakat kerätä astiaan, johon muut (lemmikit, lapset, villieläimet) eivät pääsisi käsiksi. Kerättyjä hiekkoja tulisi säilyttää 45 vuorokautta, jonka jälkeen ne saa hävittää normaalin jätteen mukana. Suuri jäteastia, pitkään nurkissa. Se ei ole ongelma, sillä lasitetulla parvekkeella on tilaa.

Myös Tipasta itsestä tulee "radioaktiivinen", jonka seurauksena Tipan kanssa ihokontaktissa olemista tulisi välttää. Esim. sänkyyn Tippaa ei saa päästää. Pissoja ja kakkoja ( ja oksennuksia) siivotessa täytyisi käyttää hanskoja. Lasten ja raskaana olevien naisten kohdalla varovaisuus on vieläkin tärkeämpi. Tipan itsensä radioaktiivisuus tarkoitta sitä, että Tipassa on vähemmän säteilyä kuin normaalissa taustasäteilyssä (esim. lentokoneessa). Tosiasiassa kotiutuva kissa "säteilee" metrin päässä n. 1-3 us/t, kun vastaavasti ulkosäteily on n. 9 us/t. Suurempi huoli on Tipan jätökset, jotka säteilevät Tippaa enemmän.

 Periaatteessa Tippa ei ole vaaraksi muille kissoille, sillä sivuvaikutukset näkyvät vasta 20-30 vuoden kuluttua ja harva kissa elää noin vanhaksi. Sama pätee ihmiseen, mikäli omistaja on jo vanha. Noin läyhästi ei tietenkään voi asiaan suhtautua, sillä esim. nuorilla kissoilla Sofilla ja Lakulla on kaikki mahdollisuudet elää vielä parikymmentä vuotta. Ainoa mahdollisuus on eristää Tippa muista.

Joulukuussa olisi ensimmäinen mahdollisuus päästä hoitoon, mutta se tarkottaisi sitä, että Tipan eristys tapahtuisi juuri joulun ja uuden vuoden aikaan. Sitä emme halua. Eristyksen kanssa ei ole ongelmia, sillä saamme asennettua yhteen huoneeseen verkko-oven. Huone on onneksi se, jossa Tippa on alkanut viihtymään yhä enemmän. Mutta huone on samalla se, joka on sisäpihan puolelle ja juuri tämä estää joulukuisen hoidon mahdollisuuden. Joulu vielä ehkä menisi, mutta arvaamaton uusi vuosi pommeineen on huolen aihe ja se täytyy ottaa huomioon. Emme halua pitää väkisin Tippaa uuden vuoden pommikaapissa.

Asioita ei vielä ole lyöty lukkoon, mutta Tampere on todennäköinen. Ensimmäisen hoitokerran paranemisprosentiksi on luvattu huikea 95%. Kauniita lukemia, oudossa hoidossa. Saako Tippa tämän reilun 1000 euron hoidon avulla oleellisesti vuosia lisää, sitä emme tiedä. Tippaa täytyy kuitenkin hoitaa ja vastaavat lääkkeet ja lääkärikerrat tulisivat nousemaan ajan kanssa liki samoihin euromääriin, ellei jopa ylitse. Juomme vielä yhdet maailmanparannuskahvit ja sen jälkeen päätämme.Lähteet: 
Serban Ursachi s-posti

Linkki syyskuun tekstiin: 
10 kommenttia:

 1. Tippa on niin ihana tuossa kuvassa :) Teillä on iso päätös. Olen lukenut tuosta hoidosta ja on kiva kuulla millainen se todellisuudessa on kaikkine juttuineen, jos siihen päädytte. Eristyskin on kova juttu teille ja Tipalle. Ehkä yksi pommiyö pois eristyksestä ei haittaisi muita? Viisautta päätökseen!

  VastaaPoista
 2. Maailmanparannuskahville otamme vielä "sivullisen" katsontakannan ja päätämme sitten. Vinkkejä ja kokemuksia otetaan toki vastaan.

  VastaaPoista
 3. Huh, enpä ole tullut tuollaisia "sivuoireita" edes ajatelleeksi tuossa radiojodihoidossa :o meillä tuo hoito täytyisi ajoittaa sitten sellaiseen jaksoon, kun kissahuone on tyhjä eli ei olisi yhtäkään hoidokkia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikäli lähdemme Tampereelle, blogiin tulee kyllä juttua kokemuksista. Muuten faktatietoja kannattaa lueskella esim Vet4Catin sivuilta.

   Poista
 4. Radiojodihoito kuulostaa vähän pelottavalta, mutta houkuttelevan suuri paranemisprosentti tuo on.

  Itseäni jännittäisi tuo kahden viikon eristys eniten, mutta tuollainen verkko-ovi olisi varmasti hieno ratkaisu. Täyseristyksen kohdalla mietityttäisi, että aiheuttaako pitkäaikainen ero kavereista ongelmia "uudelleentutustumisessa" ja kissojen välisissä suhteissa. Parinkymmenen vuoden päästä ilmeneviä mahdollisia sivuvaikutuksia en etenkään kissojen kohdalla uskalla kyllä pelätä. Harvassa taitavat olla ne kisut, jotka kaksikymppisiksi pääsevät ilman kasvaimen alkuja tai muuta kremppaa.

  Tsemppiä päätöksen kanssa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eristystä olemme itsekin miettineet, vielä kun klinikalla vierähtää n. viikko, ennen kahden viikon eristystä kotona. Se on arvoitus, miten Tippa jaksaa olla yhdessä huoneessa pari viikkoa. Toki voimme pitää Tipalle silloin tällöin seuraa. Häkkihuoneesta on jo kokemuksia, kun Pesonen tuli porukoineen meille. Kahvit valumaan...

   Poista
 5. Aika rankkaa meininkiä! Mutta hoidon onnistumisprosentti on kyllä tosi jees.
  Ellin kanssa samaa mieltä siitä, että parinkymmenen vuoden päässä kurkkivat sivuvaikutukset voi jotankuinkin unohtaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ...pohdinta on päällä. Voi olla, että juodaan vielä toiset kahvit.

   Poista
 6. Hei! Meillä vähän sama tilanne kissan kanssa. Kävimme reilu viikko sitten lääkärissä kaulasta löytyneen patin takia. Kissa oli sen verran villillä tuulella että emme saaneet otettua verta kun sen verran että selvisi että T4 arvot olivat 141. Kissalle aloitettiin lääkitys ja vielä muutama viikko pitäisi odottaa että päästään taas ottamaan uudet näytteet ja samalla varmaan selviää sitten ovatko muutkin arvot kohdallaan, jos kissa on rauhallisempi kuin viimeksi.

  Ite kyllä oisin viemässä tonne radiojodihoitoon kunhan saadaan eka kissan kokonaistila selville.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terve! Onhan tässä mennyt jo maailmanparannus kahvikuppi jos toinenkin, mutta vielä pallotellaan jatkohoitoa, liittyen tuohon lopussa mainitsemaasi kokonaistilan selvittämiseen. Tippa lähettää tsemppiä kohtalotoverille!

   Poista