tiistai 30. kesäkuuta 2015

Parkour Pesonen

Parkour on 1980-luvulla Ranskassa kehitelty liikuntalaji, jossa pyritään liikkumaan mahdollisimman sulavasti, nopeasti ja tehokkaasti paikasta toiseen. Parkourissa pyritään hyödyntämään kaikkia ympäristön esineitä ja rakenteita nopeaan ja katkeamattoman sulavaan liikkeeseen.
(Wikipedia)

Pesonen tasapainottelee
Pesonen on sokeaksi kissaksi sujuvaliikkeinen ja haastaa itseään yhä enemmän notkeampiin suorituksiin. Nyt viime aikoina on valloitettu sohvan ja nojatuolien välinen seutu. Paraati parkour-temppu näyttää olevan lasten poang-tuolin käsinojan ja istuinosan välistä sujahtaminen (lue; rynniminen). Vaaroja ja vammoja uhmaten Pesonen syöksähtää nojan alitse ja punkeaa kissan liukkaudella siitä lävitse, kuin Matti Nykänen konsanaan Holmenkollenin sumussa! Suorituksen vaikeusastetta lisää välillä se, että Niilo nukkuu tuolilla. Oli Niilo tai ei, Pesonen on voitonriemuinen ja sen vuoksi selkeästi hieman hämillään, vielä kun pieni tuoli kolaa ja kansa hurraa ympärillä. Pesonen vastaa riemuun kurahtelemalla ja kuuntelemalla vieläkin tarkemmin tapahtuneesta syntyneitä ääniä ympärillä. 


Laku kurkkii samasta välistä, josta Pesonen tykkää puikahtaa
 Pesonen on tarkka poimimaan ääniä ja huomaa nopeasti, mikäli esim. leikki on siirtynyt sohvan puolelle. Tämän jälkeen Pesonen ottaa suunnan kohti nojatuolia, kiipeää ylös ja sitä kautta käsinojan ylitse sohvalle. Sohvalle käsinojien kautta tuleminen sivukautta ei tapahdu nopeutta käyttäen, vaan tarkan harkinnan jälkeen. Esteinä on usein kolme tyynyä, mutta ne Pesonen osaa kiertää tarkan harkitusti. Sama onnistuu tietysti myös toisin päin. Tässä parkourissa pyrimme pitämään vauhdin maltillisena, sillä "temppuun" liittyy harhaan astumisen vaara. Tuolien väleissä saattaa olla rakoja. Maltilla Pesonen kuitenkin selviää vaivatta.


Pesonen rappuilee 2014 loppuvuodesta
Kolmanneksi Pesosen perus-parkour tempuksi voidaan laskea hypähtely kiipeilytolpasta. Usein hirveällä tohinalla Pesonen syöksyy kohti tolppaa, kiipeää pykälän pari sitä ylös, kurahtelee ja hyppää alas! Usein Laku tai Sofi ehtii juuri ja juuri tulemaan tolpan tykö ja tämä tekee tästä "tempusta" haastavan ja vaarallisen. Pienillä kylki-kylki töytäisyillä on selvitty. Tolppa rakenteena on hankala, sillä kovassa vauhdissa se saattaa kaatua. Kerran on kaatuva tolppa ehditty juuri ja juuri ottamaan vastaan ja hyvä niin, sillä Laku olin tuolloin tolpassa vielä kiinni. Laku ei huomannut asiaa ollenkaan. 

Vielä on sujuvaliikkeisyys jäänyt kun itse istumme sohvalla ja yritämme saada Pesosta tulemaan myös sinne. Taputtelemme istuinosaan ja reunalle, mutta Pesonen ei ole vielä rohkaistunut nousemaan ja hyppäämään sohvalle. Toisin päin homma jo toimii. Mikäli Pesonen on jo sohvalla, kun sinne menee, ei Petsku poistu sieltä, vaan jatkaa rennosti oloaan pötkötellen tai muuten vain ihmetellen. Viereen tulo on jo ihan rutiinia, rapsutuksineen ja höpöttelyineen. Käpy

Metsästä tuotu käpy piristää kissan hajuaistia ja on hetken aikaa mukava leikkikalu. Koska käpy ei pyöri, ei se jaksa pitkään kiinnostaa. "Kiinnostusta" saattaa lyhentää myös sen kova ääni ja sotkuisuus, kun se kuivuessaan pudottelee siemeniä. Samoin kävystä mahdollisesti irtoavia teräviä osia on vahdittava! Kävyn eduksi voidaan lukea sen halpa hinta. 
Asteikko 1-5 tassua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti