perjantai 10. heinäkuuta 2015

Juominen

Pesonen nauttinut tuoreruokansa, mutta juoda pitäisi
vielä muistaa.
Kissalle vesi on luonnollisesti tärkeää joka päivä. Täydellinen vedenpuute johtaa kuolemaan jo muutamassa päivässä. Puhdasta ja raikasta vettä tulisi aina olla riittävästi esillä ja mielellään useammassa kupissa eri pisteissä, sillä kissa tykkää juoda kulkiessaan ympäri asuntoa. Veden kulutuksessa on paljon yksilöllisiä eroja, mutta yhtenä nyrkkisääntönä pidetään 30-50 ml/kg vuorokautena. Virtsan määrä vrk on 10-30 ml/kg. Juomiseen vaikuttavat monet tekijät mm. ruuan koostumus eli onko ruoka kuivamuonaa vai märkäruokaa, vallitseva lämpötila ja kissan aktiivisuus. Ruokien vesiprosentit vaihtelevat kuivanappulan n 10 %:sta, tuoreruuan n. 75-85 %:iin. Mitä enemmän ruoka on nappulapitoista, sitä enemmän on syytä huolehtia hyvästä vesihuollosta! Parasta kissoille on puhdas vesi, eikä esim. maito. Maito ei sovi laktoosin vuoksi ja se saattaa helposti aiheuttaa ripulia.

Jos kissa juo liikaa? Jos kissa juo vuorokaudessa yli 100 ml/ kg tai juominen on lisääntynyt selkeästi, saattaa se olla oire jostain sairaudesta ja silloin on syytä keskustella asiasta eläinlääkärin kanssa. Sokeritauti, kilpirauhasen liikatoiminta, maksavika tai vanhoilla kissoilla eritoten munuaisvika saattavat olla syy juomisen lisääntymisestä. 

Sairaan kissan lääkeannosta ei kannata sekoittaa juomaveteen, sillä kissa tuskin juo niin paljon vettä, että lääkkeen tarkoittama teho säilyisi ja vaikuttaisi.


Kirppikseltä löytynyt parin euron kuppi on osoittautunut
suosituksi juoma-astiaksi
Juomakipon on syytä olla vankkarakenteinen, ettei se kaadu ja kuten edellä oli jo puhetta, kippoja saisi olla useampia ja mielellään eri paikoissa. Kippo on tietysti syytä pitää myös puhtaana - kuka likaisesta haluaa juoda? Kippojen malleja on mielekästä olla monenlaisia, sillä eri kissat pitävät eri mallisista juomakipoista. Tyylimakuja on kissoillakin monia. Toiset tykkäävät kirkkaista laakeista astioista, joissa vesi on täytetty aivan reunaan asti ja toiset juovat mielellään tavallisista vesilaseista, joihin kuono juuri mahtuu. Eri malleja ja tyylejä siis rohkeasti esille! Tai hanasta tippuva vesi voi olla innostava ja näin kiinnostaa kissaasi. Leikin varjolla voi myös kuivanappuloita pudotella vesiastiaan, jolloin saalistus tulee kuvioihin mukaan, mutta tällöin täytyy muistaa jatkossa pitää veden puhtaudesta huolta. Joka tapauksessa useampi erilainen juomakippo, useammassa eri paikassa ja aina puhdasta ja raikasta vettä riittävästi. Ja juomakipon ympärystän voi suojata muovisella suoja-alustalla mikäli lattian tai pintojen kastuminen huolestuttaa.Lähteet: 
Sari Haikka: Kissan uusi kotilääkäri (Gummerus 2010)
Kissat : Rodut, kasvatus, hoito (NGV)
Alan Edwards: Suuri Kissakirja / Kissarodut & kissojen hoito (Gummerus 2004)
David Alderton: Opi tuntemaan kissasi (Mäkelä 1999)


Petmate Deluxe Fresh Flow - juoma-automaatti

Sähköllä toimiva juoma-automaatti kierrättä n. 1 1/5 litran vetoista vesimassaa suodattimen lävitse ja näin on ainankin näennäisesti puhdasta vettä saatavilla niin kauan kuin sähköä tulee rasiaan. Automaatti on hiljainen, kunhan saa ensin naksautettua laitteen kaikki muoviosat kohdalleen. Kokoaminen on helppoa ja sen osaa jokainen, kun hieman maltti säilyy kokoamisessa. Mikäli muovipalat eivät ole aivan kohdallaan, saattaa laite hieman siristä.  

Puhdas vesi valuu alas korkokenkämäisestä liukurista ja laskeutuu etuosan kaukaloon. Vesi valuu tasoa pitkin niin sujuvasti, ettei mitään ääntä kuulu. Olisi parempi, mikäli vesi lirisi edes hieman, jolloin se herättäisi enemmän mielenkiintoa. Se olisi hauskempi. Avoin kaukalo edessä on melko suojaamaton ja se saattaa kerätä lenteleviä irtokarvoja ja roskia - ei kuitenkaan ongelmaksi asti. 

Vesi on syytä vaihtaa n. pari kertaa viikossa, samalla kun tekee pienen yleispuhdistuksen ja suodattimen vaihto tulee kyseeseen n. kuukauden jälkeen. Suodattimia on pakkauksessa yksi ylimääräinen. Tämä malli lienee jo myyty loppuun, mutta eri malleissa suodattimien saatavuus kannattaa ottaa huomioon. Laite on vankkarakenteinen ja helppo pitää puhtaana.
Laku lähestyy varovasti uutta laitetta...
KÄYTTÖ:

Petmate Deluxe Fresh Flow - juoma-automaatti on hyvä lisä tavallisten juomakippojen ohessa. Pesonen löytää kipon pienen solinan ja opastamisen perusteella ja Tippa, Laku ja Niilo muuten vain. Pesonen ja Tippa ovat jatkaneet juomista myös automaatilla. Piri hieman hämmästelee ja jopa aavistuksen pelkää. Myöhemmin Piri ei ole uskaltautunut juomaan automaatista. ...ja lopulta rohkaistuu kokeilemaan.


Vaikka automaatilla juominen on osittain virike juomista eli leikin varjolla, ei se ole osoittautunut varsinaiseksi leikkipaikaksi ja näin automaatin ympäristö ei ole kastunut, eikä vettä ole siis loiskuteltu ympäriinsä. Myöskään kaukaloon ei ole kannettu leluja.Asteikko 1-5 tassua


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti