keskiviikko 10. helmikuuta 2016

Pesonen "harrastaa"

Tavaksi se on tullut, uskottava se on. Pesonen on nyt useamman illan aikana jossain vaiheessa hiipinyt salavihkaa eteisen käytävään ja istuskelee siellä. Istuu kuin yksi stonehengen paaseista - ryhdikkäänä ja arvoitusta täynnä. Kun asiasta rouvalta tiedustelee, niin vastaukseksi saa viilipyttyä. Ei se puhu eikä pukahda, ei pois lähde tai edemmäs mene. Istuu siinä kuin tunturin laella nautiskellen. Istuu tovin, jonkin aikaa ja tulee pois. Hölmönä pitää kun asiasta tiedustelee. 

Pesonen kainoilee kameraa. Sofi ja Laku syvällä "Narniassa".


Mahtaako Petski jonottaa tai muuten vain odottaa, sillä yhtenä vaihtoehtona olisi ulko-ovi, mutta kun sitäkään ei Petski raavi tai sen kummempaa kolaamista harrasta, on ulkomaailman kiinnostus pois suljettu. Toinen vaihtoehto on varteen otettavampi eli vaatehuoneen ovi, sillä sinne -Pesosen Narnia - on Petski pari kertaa päässyt pyörähtämään. Ei vaatehuoneessa mitään ole (kai), mutta sitä on mm. nuuskittu. Ehkä saappaassa asuu mökiltä liftannut hiiri tai sitten se iso ruoksäkki vuotaa sen verran gourmeeta ilmaan, että nenä välillä viistää oven rakoja.

 

Harrastus se on istuminenkin ja hyvä vaan, että Petski käyttää joka neliö hyödykseen. Voihan se olla, että tilan akustiikasta on jotain kiehtovaa tai sitten tuoksumaailmaan on tullut jokin uusi vivahde, jota täytyy ihmetellä. 


Monthly Monitor
Monthly Monitor 

Lakun virtsan ph-arvot alkoivat kiinnostamaan ja sopivasti eteen tuli amerikkalainen Monthly Monitorin ph-hiekka, jossa on erikoisvalmisteisia kiteitä, jotka näyttävät kissan virtsan ph:n. Pussi on pieni (453g) ja hiekka on erittäin hienorakeista. Pussin sisältö kaadetaan kissanhiekan päälle ja toivotaan, että kissa tekee pissansa siihen. Pissaamisen jälkeen odotetaan kymmenisen minuuttia, jolloin hiekka kertoo väritaulukkoa apuna käyttäen tuloksen. Väritaulukko ja käyttöohjeet ovat pussin kyljessä mukana. Muuten suomenkielistä tekstiä ei löydy. 

Varsinaisia lukuja hiekka ei kerro, mutta ph:n suunnan se näyttää. Mitä selkeämpi näyttö, sen selkeämmät johtopäätökset.Vasemmalla Monthly Monitor ph-hiekka
Kotitestissä hiekka levitettiin ohjeen mukaisesti kissanhiekan päälle ja oikea kissa tuli oikeaan astiaan pissalle. Ainoa ongelma oli hiekan kaivaminen, sillä silloin tämä hienorakeinen Monthly Monitor sekottui muun hiekan kanssa ja käytännössä hävisi. Parempi ja luotettavampi olisi ollut, mikäli ph-hiekka olisi ollut yksistään omassa astiassa. 

Erilainen testauskeino

Lopulta saimme rakeita reagoimaan (ei suositellulla tavalla, vaan pipetillä ja pienellä erillisellä ph-hiekka annoksella), mutta lopputuloksen haarukointi oli vaikeahko tulkita. Suurta muutosta emme odottaneetkaan. 

Mm. Faunatar myy Monthly Monitoria n. 12 euron hintaan. Mikäli kissassansa epäilee jotain, on kuitenkin järkevämpää viedä se suoraan eläinlääkäriin. Faunatar ohjeistaakin kuluttajaa ottamaan viipymättä yhteyttä lääkäriin, mikäli kiteissä on selkeää reagointia. Pussin kyljessä on ohjeistava tulkinta ja kuluttaja tulkitsee sitä harkintansa mukaan. 

Toki tämä on helppo ja varsin huokea tapa seurata kissan ph-arvoja, mutta vaatii myös tarkkaa silmää ja harkintakykyä, eikä pelkän hiekan pohjalta voi tulkintoja tehdä.

2 kommenttia:

  1. Hyvä Pesonen kun annat ihmisille pohdittavaa!- Pepsi

    Mielenkiintoinen hiekka! Maxilla on minusta jotenkin vahva pissa välillä, onnistuisikohan tuolla hiekalla kokeilu, kun Max ei juuri peittele (vaan Pepsi käy peittelemässä jossain vaiheessa). Isoin ongelma on vain että meillä käytetään pellettiä.. - emäntä

    VastaaPoista
  2. Pesonen pohtii niin, että hiekka kannattaa laittaa erikseen omaan astiaan ja odottaa Maxin käyntiä. Pelletissä hiekka valuu samantien pohjalle - vähän niin kuin rahat kankkulan kaivoon - eikä muuttuvaa väriä pysty enää katsomaan. Hienoa että teette yhteistyötä!

    VastaaPoista