sunnuntai 4. syyskuuta 2016

Tippa - T4-kissaTippa T4-kissa
Tippa kävi kilpirauhasen kontrollikäynnillä ja arvoksi saatiin viitearvon ylittävä 66. Kaksi vuotta sitten arvo oli vielä 28 ja pari kuukautta sitten jo 45,4. Viitearvohaarukka on 10-60. Kilpirauhanen muljahteli edelleen lääkärin sormissa, kun sitä tunnusteltiin. 

Kilpirauhasen liikatoiminta on vanhemmilla, yli kahdeksanvuotiailla kissoilla yleistä. Oireina esiintyvät mm. lisääntynyt juominen ja pissaaminen, kohonnut pulssi ja sydänvika. Kissan levottomuus ja yliaktiivinen käytös voivat olla myös merkki liikatoiminasta. Muita oireita on mm. karvan lähtö tai huono turkki. 

Tippa on ollut levoton. Välittömästi elokuisen lääkärireissun jälkeen Tippa kävi selkeästi ylikierroksilla, joka ilmeni parin päivän korkealta ja kovaa huutamisella ja oven kahvaan hyppimisellä. Aikaisemmin Tippa on ollut takuuvarma sylikissa, mutta kesän aikana kainalossa ja sylissä nukkuminen väheni. Iltaisin Tipan on ollut vaikea ottaa rentoa asentoa ja päiväunien aikaan Tippa on mennyt pyörylään nukkumaan. Viime kevään toukokuussa Tipan paino putosi myös radikaalisti, n 500 grammaa.  

Nyt Tipalle on määrätty felimazole-lääkitys, kaksi pilleriä päivässä ja kontrolli on kolmen viikon päästä lääkityksen aloittamisesta. Vaihtoehtona olisi myös kirurginen poisto, mutta se on liian riskaltista. Tampereella Kissaklinikka Vet4cat tekee radiojodihoitoja, mutta kertamaksu siellä on tyyris alk. 1350 e. Paranemisprosentti on kuitenkin ensimmäisellä kerralla 95%. Klinikka lupaa mahdollisen toisen hoitokerran ilmaiseksi. Hoito ei vaadi anestesiaa, eikä leikkausta, vaan kissa saa pistoksia. Eristys kestää 5-7 vrk.

Pillerit ovat tehonneet ja Tippa on aavistuksen rauhoittunut. Tippa hakeutuu myös ajoittain kainaloon nukkumaan. 

Sulatejuusto

Kuten usein kissojen kanssa, myös Tipan kohdalla pillerin antaminen on haasteellista. Ruokaan sekoitettuna homma ei oikein toimi. Herkkutikussa saimme viikon kuurin uppoamaan, jonka jälkeen piti kokeilla sulatejuuston sekaan laittamista. Se "huijaus" onnistui vain parin päivän ajan. Parin päivän ajan on myös onnistunut eri makuisen herkkutikun käyttö. Tippa on kuitenkin diiva, eikä mikään kestä ikuisesti. Ei edes Tipan huijaaminen. Näillä kuitenkin mennään nyt. Tarvittaessa varastossa olisi vielä easy pill-kokeilu, maksamakkara ja pilleripyssy. Vihoviimeinen konsti pillerin antamiseen on työntää se suoraan suuhun, mutta siinä menee todennäköisesti luottamus. 

 Seuraavassa lyhyt video (1;36) elokuisen lääkärireissun jälkeisestä kierroksia nostattaneesta kotiinpaluusta. Videolla mukana ääni. 


Lähteet;
Sari Haikka 
Kissan uusi kotilääkäri 
(Gummerus)


  

10 kommenttia:

 1. Oot kyllä Tippa fokdu, kun saat ovet auki! Lääkkeitä ei kannata ottaa vapaaehtoisesti! - Pepsi

  Hyvää infoa, kiitos! Tsemppiä lääkkeiden antoon! - Emäntä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Fokdusta" en tiedä, mutta ovet aukeaa melko tehokkaasti. Olen oikea oviseppä! Lääkkeen voin nielaista jos se on jemmattu tositosi hyvin johon todella herkulliseen herrkkupalaan. Ehkä. -Tippa-

   Poista
  2. Hih, mikäs sana tuohon on älypuhelimen älystä tullut. Siis fiksu se piti olla :D

   Poista
  3. Fokdu on ihan hyvä! Fiksu kuulemma olen jo - fokdu en tätä ennen ole ollut. -Tippa-

   Poista
 2. Onneksi on olemassa tuollainen hyvä lääkitys! Tipalle toivotamme kärsivällisyyttä pillerintyrkyttäjien kanssa. - Kassinen ja henkilökunta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikku hiljaa edetään ja sovitaan yhdessä kuinka minulle pilleriä tyrkytetään. Kiitos tsempeistä! -Tippa-

   Poista
 3. Voihan kökkö, kilpparihommat on kyllä mälsiä! Hyvä tietää tuosta Vet4Catin "tarjouksesta", olen luullut että se mahdollinen toinen hoitokerta maksais sen saman ~1400€ ja se on hivenen jarrutellut sitä oikeaa pohdintaa moisesta hoidosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mennään kohta kontrolliin ja edetään taas sen mukaan. Sen kummemmin ei Vet4catiin ole oltu yhteydessä, mitä netistä on infoa tutkittu.

   Poista
 4. Pidämme peukkuja, että lääkitys auttaa. Pillerin anto on kyllä aina pieni näytelmä meilläkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kulttuurikodit ovat aina jossain määrin tervehenkisiä! Ja onhan Tippa saanut nimensä näyttelijän mukaan!

   Poista