sunnuntai 12. huhtikuuta 2015

Kissan viikset

Pesosen viikset
Siivotessa välillä törmää irronneeseen kissan viikseen. Pitkä, melkein puiseva vaalea suurikokoinen karva. Toiset ovat väkkäriä ja toiset aavistuksen suorempia. Mikäli viiksikarvoja putoaisi tai vaurioituisi esim. tappelun vuoksi, niin silloin kissa olisi liikkeissään huomattavasti epävarmempi. Itsevarmuudesta kertovat muhkeat viiksikarvat. 

Pesosella viiksikarvat ovat normaalit, ehkä hieman kuluneen oloiset. Helposti huomaa kuinka Pesonen "nuolee" viiksillään esineitä. Kissoille, mutta varsinkin sokealle Pesoselle viiksikarvat ovat sen silmät ja niillä se suunnistaa, arvioi etäisyydet ja leveydet ja pitää yllä myös tasapainoa. Samoin kissa käyttää silmien yläpuolella olevia tuntokarvoja. Karvojen ansiosta Pesonen tunnistaa edessä olevat esineet ja osaa kulkea talossa. Näin näkevä kissakin pärjää aivan pilkkopimeässä. Herkkyytensä ansiosta viikset aistivat pienimmänkin ilmapaineen muutoksen ja liikkeen.

Karvoissa tunto on juurissa ja siellä sijaitsee myös hermoverkosto, joka kertoo suunnan johon karva on taipunut. Viiksikarva on työntynyt kolme kertaa niin syvälle kuin tavallinen karva.

Kissa näyttää karvoillaan myös tunteensa pitämällä eri tilanteissa niitä eri asennoissa. Yleensä viikset ovat sivuille. Vasten naamaa kääntyneenä tai eteen, on kissa joko innostunut, rauhaton tai valmis hyökkäämään. Myös silmät reagoivat näin voimakkaassa olotilassa. 

Sanomattakin selvää kuinka tärkeät viikset kissalle ovat. Ilmankos kissa pestessään pitää huolta myös viiksistään. 
Lähde:
Helena Telkänranta: Matka kissan mieleen (Sanasilta)
Kissarotujen Ensyklopedia (Parragon Books)
Rebecca Watson: Kissa-ekspertti - kaikki kissastasi (WSOY)
Kissat; rodut - kasvatus - hoito (NGV)

Applaws kuivaruoka; kana (7,5 kg)

Applawsin kuivanappula kana (80%) on kaikinpuolin hyvä ruoka. Laatu on hyvä, hinta kokoon nähden on hyvä ja vielä kun kissatkin tykkäävät siitä on kaikki kohdallaan. Tuote on viljaton, sisältää mm. vihanneksia, perunaa ja lihan omaa tauriinia. Kissoilla se on täysruokana, eli koko ajan saatavana perheen perusnaksuna.  

Arvostelussa oleva 7,5 kg:n säkki on suuri, mutta suuremmassa kissataloudessa sen menekki on taattu.  Mikäli pelkää nappuloiden hapettuvan liikaa, voi ne siirtää pienempiin annospusseihin, jolloin suurta alkuperäispakausta tarvitsee sulkea ja avata vähemmän. Plussana voi todeta, että 7,5 kg:n säkin sulkija on erinomainen. Yhdestä säkistä riittää yhdelle kolmikiloiselle kissalle 360 ateriaa (kaksi annosta / pvä), eli säkki kestäisi n. puoli vuotta. Jos haittoja haluaa oikein miettiä, niin suuren säkin sijoitus saattaa olla ongelma. Kokoa pussilla on n. 35 x 60 cm, eikä se siis mahdu jokaiseen kaappiin. Tuotetta myydään myös pienemmissä myyntipakkauksissa.

Applawsin kananappuloilla on
taattu menekki. 
Hintoja verteilemalla pääsee kätevästi säästämään. Nopealla silmäyksellä netin verkkokaupat antoivat 7,5 kg:n säkin hintahaitarin reilusta 40 eurosta reiluun 50 euroon. Kauppojen hinnoissa on myös eroja.Asteikko 1 - 5 tassua


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti