maanantai 27. huhtikuuta 2015

Lakusta Liru-Lasseksi

Lakusta tuli Liru-Lasse
Laku aloitti jokin aika sitten kiusallisen merkkailun. Aluksi emme tienneet kuka merkkailee, mutta lopulta kun merkkailua alkoi tapahtumaan yhä enenevissä määrin, selvisi Laku tekijäksi. Lopulta oli "normaalia", että Laku kävi vessassa, jonka jälkeen merkkasi välittömästi, eli  Laku ei ollut saanut vessakäynnillä rakkoa tyhjäksi. Oli syytä tilata aika lääkärille.

Lääkärikäyntiä helpottamaan meitä pyydettiin toimittamaan alustava pissanäyte jos mahdollista. Ajatus tuntui aluksi hullunkuriselta, sillä ei Lakulle saa kippoa tai löylykauhaa alle. Hoitaja neuvoi kokeilemaan tyhjää ja puhdasta pientä pissa-astiaa, joka on vuorattu mm. leivinpaperilla tai kelmulla. Mitä kukakin käyttää. Kun olimme suojanneet hyllyn päällä olevaa merkkailupaikkaa puolikkaalla sitruunalla, joka oli pienessä muovipussissa ja siitä huolimatta siihen oli tullut pissa, niin päätimme kokeilla samaa, mutta ilman sitruunaa. Laku ei voinut vastustaa rapisevaa muovia ja näimme saimme pienen pissanäytteen. Pissanäyte kiidätettiin liki lämpimänä, alta puolen tunnin siitä kun aika oli varattu! 

Pissanäytteen metsästystä
Pienestä pissanäytteestä saatiin ruiskuun materiaalia ja siitä oli apua. Näytteestä selvisi että virtsassa on muutama kide ja bakteeritulehdusta.

 Nuorehko ensiaskeleita urallaan ottava lääkäri halusi vielä tutkia Lakun ultrallaKarvat ajeltiin alavatsasta rakon kohdalta ja oli pieni temppu pidellä Lakua paikoillaan, kun vielä suriseva karvanajo kone selvästi pelotti. Karvat ajettua Laku kiepsautettiin selälleen ja ultrattavaan kohtaan siveltiin viileää sinistä möhnää. Tämän jälkeen lääkäri haravoi aluetta ultralaitteella. Kuvasta selvisi että rakko oli täysin puhdas; ei kiteitä, ei kiviä. 

Vaikka kiteitä ei rakosta löytynyt, määrättiin Lakulle kipulääkkeen ja antibiootin lisäksi kiteitä liottava ja ennalta ehkäisevä ruokavalio. Hoitaja tiesi sanoa, että ruokavalio olisi loppu elämäksi. Loppuelämäksi tai ei, niin Royal Canin Urinary S/O LP:tä saa onneksi syödä muutkin kissat, joten yksittäistä ruokapalvelua Lakulle ei tarvinnut järjestää.

Lääkäri epäili mm. markettiruuan aiheuttaneen ongelman, tosin markettiruokaa ei ole ollut tarjolla. Niilolla todetun kasvaimen jälkeen emme halunneet kieltää Niilolta sen herkkuja (mm. Royal Canin Hair & Skin ja Virbac, joissa on viljaa). Samoja herkkuja on käynyt parin kuukauden aikana popsimassa myös Laku. Niilon tilanteen myötä on myös stressitaso yleisesti noussut ja yhdistettynä siihen Lakun vähäinen juominen, on virtsaongelma ollut valmis syntymään. Kaikki tämä parissa kuukaudessa.

Kuolaa valui kymmenisen minuuttia
Lakulle määrättiin kipulääkettä ja antibiootteja. Kipulääke annettiin kahdessa ruiskussa, jossa yhdessä ruiskussa oli kolme annosta. Annettava määrä oli 0,1 ml. Lakun rimpuilu ei mahdollistanut niin pienen kun 0,1 ml:n antamista. Onnistuminen olisi vaatinut erittäin herkkiä sormia. Kipulääkettä saatiin annettua kuitenkin pariin otteeseen. Sivumennen mainittiin myös, että kissa saattaa kuolata. Lääkkeen annon jälkeen kuljimme tovin siivousliinan kanssa asuntoa ympäri. Laku ei pitänyt yhtään kuolan valumisesta ja reagoi siihen hyppimällä holtittomasti. Kuolaamista kesti kymmenisen minuuttia.

Antibiootti oli pieni pilleri, jota annetaan kahdesti päivässä. Pillerin saa annettua, kunhan vain Laku nielaisee sen. Laku on epäileväinen ja katselee alta kulmain, mutta toistaiseksi tulehduksen poistavaa antibioottia on saatu annettua. 

Lääkitykset ovat vaikuttaneet sen verran, ettei merkkailuja heti lääkärikäynnin jälkeen ole tullut. Poika vaikuttaa aavistuksen reippaammalta. Royal Caninin Urinary innostaa juomaan ja edesauttaa menemään vessaan. Putket toivottavasti toimivat. Hieman ristiriitaista on syöttää Royal Caninin nappuloita, jonka ainesosina on mm. viljaa ja maissia jotka aiheuttavat kiteitä ja kun samalla pitäisi vähentää kuivaruuan osuutta. Royal Caninin Urinary S/O:n pitäisi liottaa ja ennalta ehkäistä kiteiden syntyä. Lääkärin määräyksellä tässä edetään. 


Nyt katsellaan toimiiko lääkitys, tuumii Laku.

Kissat ovat herkkiä ja voivat helposti reagoida rakolla esim. stressiin. Lakulla on virtsatietulehdus, joka hoitamattomana voi johtaa nopeaankin kuolemaan. Pari päivää odotimme liian kauan lääkäriin menoa, sillä merkkailumerkit olivat loppujen lopuksi selvät. Nyt tiedämme, että Lakulle kiteitä saattaa muodostua ja mahdollisella ensi kerralla olemme valmiimpia.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti