torstai 6. marraskuuta 2014

Kissanruoho

Siemenet odottavat hentoa
multapeittoa päällensä
On taas aika laittaa kissanruoho kasvamaan ja karvapallot liikkumaan. Kaivan vanhan muovisen piparirasian kaapista ja täytän pohjan mullalla, n. kolmen sentin kerroksella. Pinnalle sen verran reippaasti eläinkaupasta ostettua siementä (kaura tai ohra), että pinta liki täyttyy. Päälle ripottelen vielä hennon multakerroksen niin että siemenet juuri ja juuri peittyvät ja lopuksi liruttelen vettä herätteeksi. Täytyy varoa, ettei vettä lorahda liikaa, jolloin multa jää lillumaan ja helposti mätänee. Astian laitan vessan lampun päälle, jossa se pikkuhiljaa kasvaa kissoille herkuksi. Jokin valoisa ja lämmin paikka käy, kunhan kissat eivät pääse etuajassa siihen käsiksi. Ei ole vaikeaa, eikä työlästä. Astiaksi käy mikä tahansa aavistyksen laakea astia, jossa reunojen olisi hyvä olla vähintään viisi senttiä korkeat, ettei ruoho "hyppää" ylitse, kun sitä revitään ja syödään. Kokemus opettaa kyllä.

Tippa järsii tuoretta ruohoa
Hintoja kannattaa hieman tarkkailla, sillä mikäli eläinkaupasta saa siemeniä irtotavarana, tulee kasvattaminen halvemmaksi. Multa ei juurikaan lompakkoa kurita. Eläinkaupoista löytyy myös kevytrakenteisia valmispohjia, joihin lisätään vain vesi ja annetaan kasvaa. Sekin ajaa asiansa.

 Elintarvikekauppojen yrttihyllystä löytyy pienissä salaattipurkeissa valmiiksi kasvatettua vehnäorasta. Kiikkerä pieni astia kaatuilee helposti, ellei sitä tue ja hinta on aavistuksen korkeampi. Kissat tykkäävät kuitenkin nuoleskella ruohoa ja parhaassa tapauksessa retuuttavat ja kantavat sitä ympäri asuntoa. Kissa tykkää! 

Itse siemenistä kasvatettu ruoho kestää viikonkin, kun muistaa hieman antaa sille vettä. Kissat tykkäävät järsiä ja syödä sitä ja leikkiminenkin on hauskempaa kun saa väijyä ruohopuskan takana! 

Niilo haavaheinän kimpussa
Pyrimme pitämään itsekasvatettua ruohoa tarjolla koko talvikauden eli syyskuun lopulta vapun tietämille. Kesällä kannetaan ulkoa "haavaheinää" ja muistetaan madottaa kissat. 

Pesosen ei ruohoa ole oikein löytänyt ja Petskulle täytyykin napsia sopivan mittaisia ruohonpätkiä ja syöttää mikäli antaa siihen luvan. Sormien työntämisen nenän lähelle Pesonen saattaa "palkita" näykkäisyllä. Ne kissat joiden hampaat eivät saa heiniä katki on huomioitava. Tällöin on hyvä pätkäistä ruohoa sopivammaksi. Ruohon antaminen ja ruokkiminen on mukavaa. Kissojen kiinnostus ruohoa kohtaan on käsinkosketeltavissa eli käytännössä tarkoittaa sitä, että usein kissa tarttuu käpälällään käteen, joka ruohon kortta pidättelee. Laastarit siis lähelle. Kissan kyky haistaa tuore ruoho on mainio. Kannattaa kokeilla. 

  Ruoho tekee tehtäväänsä

Ruoho laittaa torvet törisemään ja usein saakin siivota ruohonsekaisia oksennuksia. Se on tarkoituskin, sillä kurjat karvapallot on hyvä saada liikkeelle. Isompi siivoaminen odottaa, kun ruohonpätkä jää yhtäaikaa kakkaan ja pyllyyn kiinni. Mattoparka saa kauniin kakkavanan helposti, kun kissa vetää pyllyä lattiaa pitkin. Mikäli kissa ei itse saa patukkaa pyllystä pois, on sitä hyvä auttaa ottamalla se itse. Vessapaperilla ja maltilla pääsee jo pitkälle.   

Ruohotalkoissa saat helposti kissaan erilaisen kontaktin kun esim. syötät kissaasi. Kissan käyttäytyminen ruohoa kohtaan on riemukasta. Se kiertää, kiehnää ja kurisee. Ruohoa odotetaan, sitä rakastetaan ja ruohotukko taskussa tekee kotiinpaluustasi juhlallisen! Kissojen tilipäivä!     

Mjau, paloina kastikkeessa (katkarapu 370 g)

Mjau - paloja kastikkeessa on edullinen market-ruoka. Koostumus on isoina ja nesteisinä paloina, jotka sisältävät lihaa ja eläinperäisiä sivutuotteita, sekä äyriäisiä ja mineraaleja. Katkarapua paloissa on 4%.

Tuote on kosteaa ja mukavan tuntuista jakaa. Säilyvyyttä tuotteelle on luvattu avaamisen jälkeen 2 vrk, mutta tuote kestää pidempään. Ruoka häviää lautaselta, mutta hiljakseen. Vain pieni piiri syö sitä.  

 Purkki on mukava. Siinä on näppärä repäisy mekanismi ja simppeli avaa-sulje ratkaisu. Siksi onkin harmi, ettei se ole kaikessa toimivuudessaan siisti, vaan väkisinkin hieman sotkee ja tahraa. 

Mjaun katkarapu on kelpo, makutottumuksista riippuva kissanruoka.

Asteikko 1 - 5 tassua
2 kommenttia:

  1. moi, haittaako jos käytän kuvaasi esimerkkinä kissan ruohon syömisestä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Terve! Kiitos kysymästä - puolestani voit käyttää kuvaa. Ole hyvä.

      Poista