keskiviikko 28. tammikuuta 2015

Pihabongaus

Laku raportoi kuvaajalle
Kyllä täälläkin harrastetaan pihabongausta! Havaitut lajit ilmoitetaan näksättämällä ja vilkastuneella käytöksellä. Välillä meno voi olla hurjaakin, kun havaittu laji edustaa samaa lajia kuin itse!

Listalla ykkösenä lienee orava. Takapiha kuhisee oravia. Parin metrin päässä ikkunasta jöpöttää loistava rapearunkoinen mänty, jota
 pitkin oravat ravaavat kaverin tai kavereiden kanssa. Parhaimmillaan puussa viilettää runkoa pitkin viisi oravaa ja kissat tykkäävät.


Orava lenkkeilee männyssä
Seuraavaksi täytyy nostaa esiin pikkulinnut, jotka saavat näksätys refleksin käyntiin. Näk näk! Pikkulinnut kiusaavat kissoja tulemalla aivan ikkunan ääreen lehahtelemaan. Monta ajatusta on pataan asti jo päässyt. Lintujen eduksi on täytynyt ikkunaan laittaa sen verran koristetta, etteivät kopsahtele ikkunaa päin. Reilu meininki. 

Palkintopallin jaetun kolmannen sijan jakavat varis/harakka ja taloyhtiön polttomoottori. Uskaliaimmat kissat näksättävät liki samankokoiselle varikselle, vaikka sitä verhon takaa niska kyyryssä katsellaankin. Taloyhtiön polttomoottori aiheuttaa ensin pelkoa ja inhoa, mutta kun suurimmasta jyrinästä on päästy, kiinnostaa se hetki hetkeltä enemmän. Tietäisipä polttomoottorikuski mikä niskan takana tuijottaa! 

Kissojen iloksi tai hämmennykseksi on takapihan elämää ylläpitänyt myös mm. tikka, siili, hiiri, kettu ja rotta. Eniten hämmennystä ovat aiheuttaneet irrallaan kulkeneet kissat ja vekarat

Lakulla, Hannulla ja Jetalla vauhti päällä!

Aiemmin Tippa hermostui siitä kun pihapiirissä näkyi irrallaan kulkeva kissa ja usein juuri sen vuoksi antoi omalle väelle syyttä kyytiä. Nyt tilanne on rauhoittunut; niin Tipan osalta kuin irrallaan olevien kissojenkin. Syksyisin Tippa riemastuu putoilevista lehdistä ja hyppii pitkin ikkunoita!

Hiiri aiheuttaa parvekkeella kissoissa vikkelää liikehdintää, kun se rapisee suurikokoisessa sorassa seinän vierustaa. Parvekkeen rakosista näkee juuri sen verran vähän, että kohde katoaa aika ajoin. Se "kiusaa" kissoja. Hieman samanlainen eläin on siili, joka kaiken lisäksi pitää pientä tuhinaa. Silloin yleensä parvekkeen rakosia nuuskuttaa myös useampi kissankuono.

Pesonen kuulostelee tapahtumia
Pesonen ei näistä visuaalisista iloista pääse nauttimaan, vaan harmikseen saa ylimääräistä jännitettä mm. taloyhtiön polttomoottorista. Mikäli parvekkeen ovi on auki, polttomoottori pitää turhan pelottavaa ääntä; kivet sinkoilevat ja moottori möyryää kun kuiva kitukasvuinen heinä kaatuu. Pesonen rauhoittuu kun ovi laitetaan kiinni.

Hannu, Piri, Jetta, Sofi ja Laku ovat porukan kovimmat bongaajat - näksättäjät. Sofi näksätti jo pentuna, ilman että kukaan oli sitä sille opettanut. Hannu ja Jetta olisivat siltä istumalta valmiita kokkailemaan pikaruokaa höyhenillä. Muut näksättävät maltillisemmin. 

Usein näksätys on puhdasta näksätystä, mutta se saattaa olla myös narinaa tai liki "haukahtelua". Kissa on joka tapauksessa ikkunan äärellä, kaula pitkänä tohkeissaan ja pitää "outoa" ääntä. Usein kyseessä on pikkulintu, mutta aina ei ihminen kohdetta edes havaitse ja tuijottaa hölmistyneenä tyhjyyteen. Tai sitten kissa jekuttaa.  

Kissojen iloksi voi todeta, että pihapiirin elämä on monipuolista. On tärkeää kissojen vireyden kannalta, että ne pääsevät katselemaan ikkunoista ulkona tapahtuvaa tohinaa. Kissa kiinnostuu monista asioista.

    

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti