tiistai 7. maaliskuuta 2017

Loukutus

Uudet syötit loukkuun
Nyt eletään finaalin tuntua, sillä kahtena viime yönä on vaneriloukusta sardiinit hävinneet! Sardiineja halunnut asiakas on kuitenkin ollut sen verran taitava, ettei se ole laukaissut loukkua. Kolmas yö toden sanoo, eikö niin!? Syytä olisi, sillä kahden viikon laina-aika loukusta on hupenemassa, eikä jatkoajasta vielä ole tietoa. Vaneriloukku on todistettavasti ollut houkutteleva ja osittain "toimiva" pyydys. 

Vaneriloukkua lainataan kahden viikon jaksoissa ja panttia otetaan 40 euron verran. Vanerilokun etuna voinee pitää sitä, että se on lämpimämpi kuin avoin metalliloukku. Viime yönä mittaripakkasta oli -7, kuorruttettuna viimaisella tuulella. 

Loukun lainaavan eläinsuojelukeskuksen nettisivuilla on loukutusohjeita, mutta niissä on vähintäänkin kissan omistajan korvaan särähtävää informaatiota. Siellä puhutaan "löytö- ja lemmikkikissoista ja kuinka kunnalla on velvollisuus huolehtia alueella kiinni otettavia vähintään 15 päivän ajan. Löytöeläimillä tarkoitetaan kuitenkin ainoastaan kesyjä lemmikkieläimiä, joiden omistaja ei ole tiedossa - ei villikissoja. Kesyn lemmikkikissan saa yleensä kiinni ilman loukkua". Tässä käynnissä olevassa loukutuksessa kissa on kesy lemmikkikissa, siis ihan kenen tahansa karvainen kaveri sohvan nurkalta, jota ei vielä ole saatu kiinni. Kahden kuukauden vaelluksen jälkeen se saattaa hyvinkin näyttää villikissalta, mutta se on edelleen se sama lemmikki. Käytössä on tällä hetkellä neljä loukkua.

Ohjeistukset jatkuvat toisaalla; "Villikissat eivät kesyynny, joten ne lopetetaan mahdollisimman pian loukkuun menon jälkeen". Pesonen oli villikissa, joka tuolloin puhelimessa ohjeistettiin ampumaan. Talon mies, joka oli paikallisen metsästysseuran jäsen ei ampunut, vaan inhimillisyys voitti. Myös Laku ja Sofi kiittävät. Kyseessä oli samainen Eläinten auttajien eläinsuojelukeskus, josta vaneriloukku on nyt lainattu. Ohjeissa mainitaan myös, että "pyydystäjän tulee kuitenkin aina ennen toimenpiteitä varmistua, että loukussa on villikissa, eikä kenenkään lemmikkikissa". Myös järjestetyn loukutuksen informaatiota naapurustolle painotetaan. On kuitenkin kaiken kaikkiaan hämmentävää, että loukutettavaa kissaa, vaikka se kuinka saataisiin kiinni esim. haja-asutusalueen ulkopuolella, lähdetään suin päin lahtaamaan. Voiko puhua enää eläinsuojusta, kun ensineuvo on noin tyly!? Resursseihin vetoaminen on vain hätäratkaisu.

Etsijäkoiraa on lupailtu viikon lopulle, mutta toivottavasti sitä ei tarvita. Olkoon tuleva 24 tuntia onnekas ja omistajan karvainen kaveri saadaan kotiin sohvan päälle kehräämään ja toivottavasti sardiinivaras on oikea kissa.
Lähde: Eviran villiintyneisiin kissoihin liittyvä lainsäädäntö,
http://www.onnentassu.fi/palvelut (Villikissan loukutusohje on kopioitu Porvoon kaupungin sivuilta lähes täydellisenä.)


4 kommenttia:

 1. Pidämme peukkuja! :)

  Jumaliste miten huono ohjeistus tuolla eläinsuojelukeskuksella! Miten niin karanneen lemmikkikissan saa muka kiinni ilman loukkua? Millainen selvännäkijä pitäisi olla, että kissan tunnistaa villikissaksi heti loukussa? Ei saakeli kun ärsyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoja kiehumisia täälläkin on koettu. Meidän loukutuksen viime yön ja aamun puhelinliikenne oli hiljaista - kohta lähdemme tarkastamaan aamupäivän tilanteen. Mennee taas ensi yöhön.

   Poista