perjantai 6. lokakuuta 2017

T4-kissa / Tippa (osa1/2)

Tippa tähystää putoavia lehtiä

Marraskuun puolivälissä 2016 juotiin litratolkulla maailmanparannuskahveja ja pohdittiin viedäänkö Tippa Tampereelle Vet4Cat-klinikalle radiojodihoitoon. Ei viety - eikä ole viety vieläkään. Tipan tulokset näyttivät tuolloin arvoa 70,5 eli sillä ylitettiin yläarvona pidetty 60 jonkin verran. Se olisi tarkoittanut sitä, että Tippa olisi ollut sekä joulun, että uuden vuoden eristyksissä. Se ei näin jälkiviisaana olisi onnistunut. Samoin seitsemän kissan kakkojen ja pissojen kerääminen säilöön olisi loppujen lopuksi ollut liki mahdottomuus.

Helmikuussa 2017 kokeilimme lääkärin valvonnassa lääkitystä uudelleen; annos pudotettiin puoleen. Alle kahdessa viikossa valkosolut romahtivat ja Tippa meni huonoon kuntoon. Asiasta keskusteltiin taas lääkärin kanssa ja päätettiin aloitaa y/d-ruokinta. 
Kesä on mennyt ja Tippa voi enimmäkseen oikein hyvin. Turkki on hyvässä kunnossa, kakka kulkee, pissat ovat normaaleja ja ruoka maistuu riittävästi. Y/d-märkäruoka ei kelpaa, mutta y/d-nappulat uppoavat. Mikäli nappuloissa tulee taukoa, silloin myös levottomuus lisääntyy. Välillä on hieman oksentelua. Tuoreita arvoja ei tällä erää ole, mutta silminnähden Tipan olo ei ole huonontunut, eikä esim paino ole alkuvuoden jälkeen pudonnut. Ilman aiempia diagnooseja, Tipasta ei huomaisi, että kyseessä on T4-kissa. 

Nyt tilanne on se, että todennäköisesti emme ole viemässä Tippaa radiojodihoitoon. Asiaa on märehditty alitajuntaisesti ja keskustelemalla useampi kuukausi. Tippa on niin paljon ihmisen perään, että viikonkin eristys voisi saada arvaamattoman luottamuskolhun, joka voisi tuoda peruuttamattoman särön loppuelämäksi. Kotiutumisen jälkeen ihokontaktia pitäisi välttää pari viikkoa ja se olisi tällä erää mahdottomuus. Tippa täytyisi periaatteessa "hylätä" pariksi viikoksi. Tipan ikä (reilu 14v.) painaa myös vaakakupissa yhä enemmän. Ikä alkaa olemaan niillä rajoilla, onko hoidosta hyötyä ja em. painavat faktat kuormittavat sitä. Myös raha puhuu. Hoito on kallis ja se on pois muilta kissoilta. Pahimmassa tapauksessa kuuden muun kissan hoito kärsisi. 

Päiväpötköttelyllä kokin kanssa


Näin kirjoitettuna ja ääneen mietittynä päätös vaikuttaa raa´alta, mutta Tippa saa tilanteeseen nähden kuitenkin hoitoa. Tippaa saa rakkautta ja lämpöä. Tosiasia on se, että itse "potilas" vaikuttaa äärimmäisen reippaalta ja hyvä voipaiselta. Tippa nauttii pötköttelystä, ruokailuista, henkilökunnan päiden välissä nukkumisesta, juoksemisesta ja jopa leikkimisestä täysin rinnoin!


Seuraavassa osassa (2/2) kerromme yhdestä T4-kissasta, kokemuksista ja käynnistä Tampereen Vet4Cat klinikalla.Linkki Tipan marraskuun postaukseen:

8 kommenttia:

 1. Pelkkä ajatus kissan eristämisestä tuntuu vaikealta. Ja kun Tippa on näin onnellinen, se on tärkeintä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä tapauksessa pelkäämme että tästä eristämisestä olisi mahdollisesti liikaa haittaa Tipan muulle terveydelle. Sitä riskiä ei uskalla ottaa. Samoin esim. Pesosta ei hoitoon voisi viedä, eikä esim. Jettaa, jolla on sydänvaivoja.
   Tilanne lienee kuitenkin parempi miltä kuulostaa; y/d ruoka auttaa ja Tippa pysyy pirteänä ja aktiivisena. Syksyn putoilevat lehdet kiinnostavat kuten aiemminkin!

   Poista
 2. Kiitos hyvästä postauksesta. :) Hieno juttu, että tuo ruoka auttaa noin hyvin! Radiojodihoito kuulostaa tosi hankalalta ja niin Tipalle kuin ihmisille ja muille kissoillekin. Varmasti on oikea päätös (ei yhtään raaka!) antaa vanhan rouvan elellä loppuun asti kaiken huomion keskellä onnellisena. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Radiojodihoidossa on paljon asioita, joita täytyy ottaa huomioon. Kaikki ei sovi kaikille. Pesosen porukka ei ole kahden kissan talous, vaan päätös vaikuttaisi useamman elämään. Parempi lienee hoitaa Tippaa muilla konsteilla, joita niitäkin on ja nauttia stressitöntä vanhemman rouvan elämää.

   Poista
 3. Tipalle poweria ja teille samoin! Parempi noin vanhan kissan on olla kotona kuin viikko jossain ihan muualla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä tässä on pyöritelty. Koti on kissan paikka - ja hyvä olla.

   Poista
 4. Näissä päätöksissähän se todellinen eläinrakkaus punnitaan. Teidän päätös kuulostaa juuri Tippaa kunnioittamalla. Ei se saavutettu jatkoikä hinnalla millä hyvällä vaan laadukas elämä. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä on nyt viimeinen puoli vuotta ollut erittäin hyvää elämää Tipan kanssa. Samoin muiden kissojen kanssa. Näin on hyvä. -henkilökunta-

   Poista