sunnuntai 28. tammikuuta 2018

Pirde on! Meidän Pirkko poika!

Minulla on siru, onks sulla?

"Hei nyt tuli! Sohvi!"

Emäntä istuu tietokoneella ja huutelua kuuluu tasaisin väliajoin kuin bingoluolasta konsanaan. 

"Pesonenkin on! Peppunen. Ihanaa. Huh huh." 

Pesosen porukan kissat löytyvät Kissaliiton mikrosirukannasta, vaikka pientä heittoa onkin. Jetta on vielä edellisen kodin eli kissatalon nimellä Linnea ja Jetta on listoilla uros! Hannu on ollut ensimmäinen joka on saanut sirun. Hannu tuli meille 2009. 

Siru on kissan henkivakuutus. Vaikka kissa olisi reissuillaan ränsistynyt ja metsiintynyt, niin sirusta tietää, että kissa kuuluu jollekin, kissalla on paperit ja omistaja. On siis säälittävää, ettei maahamme saada useammasta suusta hyväksi todettua kissan sirutuspakkoa. Nyt kissatalot ja muut tahot joutuvat kyselemään useammasta paikasta kissojen sirutietoja. Samalla kissan arvostus nousisi. 

Laku ja Hannu vaihtavat sirutietojaan

Meidän kissat ovat Kissaliiton kannassa, joihin nykyään tietoja tulee mm. suoraan eläinklinikoilta. Muita kantoja ovat mm. Siruhaku ja Turvasiru . Siruhaun kantoihin ovat tiedot antaneet mm. Aisti, Kanta-Hämeen eläinklinikka, Tassu, Ehyt, Hervannan - , Euran eläinlääkärit ja monet muut. Turvasirun kannassa ovat mm.  Onnentassu, Rekku Rescue, Kisu ja Dewi.

Tiedon etsiminen on helppoa. Esim. rokotus - ja terveyskortin sivulta nro 3 löytyy mikrosirun numero. Kissaliiton sirupalvelu eli sirutettu kissasi löytyy Omakissa - palkin takaa (palkki etusivun yläreunassa harmaalla alueella). Kissa- ja näyttelyrekisteri ei avaa suoraa "passiivisten kissojen" eli kotikissojen, transferoidujen ja kuolleiden kissojen tietoja, vaan ne näkyy laittamalla ruksin pieneen laatikkoon alhaalla. Siruhaulla ja Turvasirulla on selkeämmät väylät. Kissojen sirunumerot löytyvät myös luovutustodistuksista.

"Pirde on! Meidän Pirkko poika on!"


Pirde, Pirkko poika eli Piri


Tällä hetkellä on vapaaehtoisvoimin ja yhteistyökumppaneiden avulla menossa Miljoona mikrosirua projekti, jonka tarkoituksena on siruttaa miljoona kotikissaa ja eläintä! Pieni porukka kiertää ympäri Suomea sekä siruttamassa, mutta myös kouluttamassa uusia siruttajia, ikään kuin petaen valtakunnan päättäjille helppoa päätöksen tekoa. Näin se menee! Ilmaisia ääniä seuraaviin vaaleihin olisi nyt jaossa. Sirutukset eivät koske ainoastaan kissoja tai koiria, vaan sirun saavat halutessa myös marsut, kanit, fretit minipossut. Porukka ei tavoittele voittoa tai rahaa, jonka vuoksi sirutus maksaa vain nimellisen korvauksen. Lahden kissanäyttelyn yhteydessä 50 ensimmäistä sai sirun ilmaiseksi ja siitä eteenpäin siru maksoi 2,50e. Porukka hoitaa myös sirun rekisteröinnin. Helmikuussa vuorossa ovat mm. Espoo ja Pukkila (Pukkilassa myös rokotus). Aikatalut ja muut tiedot löytyvät Miljoona mikrosirua sivustolta https://www.miljoonamikrosirua.fi/  


Koskaan ei tiedä, milloin se tuulestuluukun rako on liian leveä tai kuljetuskopan oven salpa jäänyt auki. Näinhän ei pitäisi käydä tai saisi käydä. Omistajat ovat vastuullisia, viisaita ja huolellisia. Ovathan? Siru on oleellinen apu saada kissa takaisin. Se on pieni vaiva suureen tarpeeseen. Jos vain mahdollista, eläin kannattaa siruttaa. Kissaliitto  https://www.kissaliitto.fi/    
Turvasiru  http://turvasiru.fi/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti