torstai 14. syyskuuta 2023

Hannun FGF meni viikonlopun yli


 
Hannua käytettiin aikataulun mukaisilla rokotuksilla ja katsottiin mm. hampaiden kuntoa. Lääkäri totesikin, että yksi hampaista olisi akuutin hoidon tarpeessa ja että hammas saattaisi olla jo kipeä. Samalla myös huomattiin, että Hannun paino on kahdeksan kuukauden aikana pudonnut n. 300 grammaa. Tieto säpsähdytti, sillä olimme tovi aiemmin saaneet Lakulta samantyyppisen painonpudotuksen, jota tarkemmin tutkittuna paljasti kilpirauhasen liikatoiminnan.  

Hammaslääkäriä varten ikänsä puolesta (15-v) Hannu passitettiin verikokeeseen. Hammasta silmällä pitäen, tällä kertaa eri lääkäri totesi ettei hammas ole(kaan) hoidon tarpeessa. Saimme siis unohtaa hampaan. Painon laskun vuoksi otimme kuitenkin verikokeen. Otimme seniori-paketin eli laajemman verikokeen, sekä FGF-arvon. FGF-arvo on uusi munuaisarvo, josta selviää kannattaako siirtyä munuaisruokavalioon. 

Parin päivän päästä alkoi tuloksia putoilemaan. Kreatiini oli edelleen koholla, mutta viime kerrasta kuitenkin laskenut. Sen viitenarvo on 80-203 ja Hannulla se on nyt 242. Viimeksi 7.11.-22 mitattuna se oli 258. SDMA-markkeri eli munuaisarvo on nyt 14, kun viitearvo on 0-14. 7.11.-22 arvo oli 13. Kaikki muut viitteet olivat ok. Verenpaineista sanottiin, "että pidetään niitä hieman silmällä". Paineiden mittaus tilanteesta voi todeta sen, että ne mitattiin heti kun sisään mentiin aamun ensimmäisellä ajalla, ilman sen kummempia "lämmittelyjä", joten niihin tuloksiin voinee suhtautua pienellä varauksella. FGF-arvo kuitenkin jäi vielä uupumaan ja sitä saimmekin odottaa vielä viikonlopun yli.

Parin päivän pakollisen stressailun jälkeen FGF-arvo oli saapunut s-postiin. Hannun FGF-arvo oli <300, kun viitearvo tuolle arvolle on 0-300. Jos arvo on yli 300-400, niin silloin olisi syytä aloittaa munuaisruokavalio ja yli 400 kertoo jo liiallisesta fosforista. "Ei ruokavalioon muutosta. Jatketaan näin", kirjoitti eläinlääkäri.

Hannu oli saanut kelpo paperit ja on terve kuin pukki - Teemu Pukki, joka tappiollisen jalkapallo-ottelun jälkeen Tanskaa vastaan valitteli vanhuuttaan. Ei jaksa juosta - Hannu jaksaa! Molemmat, niin Hannu kuin Teemukin ovat ikäisekseen hyvässä kunnossa! Molemmat juoksevat! Jaksavat juosta. 


Hannu jaksaa pönttöillä - ja juosta2 kommenttia: