maanantai 27. kesäkuuta 2016

Helle

Pesonen ei kuumista aalloista, helteestä narise - päinvastoin. Pesonen ottaa lämmön letkeästi vastaan ja hakeutuu aurinkoon nautiskelemaan. Yllättävän vähän talouden kissat "valittavat" helteestä. Pesosen ohella Tippa-seniori on lämmöstä nautiskelija. Luitako mahtaa kolottaa? Paahde on tietysti paahdetta ja aikansa sitäkin jaksaa, kunnes täytyy varjoon kömpiä viilentämään. Kullankeltainen Hannu hakeutuu vähiten lämmön lähteille ja muut kissat ovat neutraalin alueen kannattajia. Pirin saattaa löytää makailevan sängyn alta.

Pesonen nauttii lämmöstä 

Vaikka kissat sietävät lämpöä paremmin kuin koirat, on kissoillakin mahdollisuus lämpöhalvaukseen. Auto on pahin loukku, vaikka siinä olisi ikkuna auki - ylipäätään suljettu tila, joka on auringonpaisteessa. Autossa aurinkoisena päivänä lämpötila nousee helposti tunnissa 50 asteeseen ja helteellä jopa 80 asteeseen. Vettä pitää olla aina saatavilla, varsinkin kuumalla ja liikuntaa tulisi välttää. Muita lämpähalvaukseen ajavia tekijöitä saattaa olla mm. ylipaino, sydämen vajaatoiminta tai vanhuus. 

Lämpöhalvauksen oireita on mm. läähätys, levottomuus, hengityksen muutos, ja muu outo käytös (horjuminen, kuolaaminen, oksentelu).

Hannu touhuaa parvekkeella vesiastian kanssa

Lämpöhalvauksen sattuessa kissa pitäisi viilentää välittömästi, viileällä, mutta ei kylmällä vedellä. Kissan viilennyksen voi tehdä mm. puutarhaletkulla, laittamalla tiskialtaaseen, lasten uima-altaaseen tms. paikka. Kissaa voi myös valella vedellä - myös päätä. Vasta viilennyksen jälkeen kissan voi toimittaa lääkäriin. Matkan aikana "kylmäketju" ei saisi katketa, joten autosta ikkunat auki ja viileillä kääreillä valelua. Kääreitä on syytä kostuttaa viiden minuutin välein. 

Hellepäivänä menee verhot ikkunoiden eteen suojaamaan pahinta paistetta. Kun mittarissa on liki 30 astetta lämmintä, ei verhojenkaan takana ole pötköttelijöitä, vaan läpitalon huoneisto tarjoaa onneksi viileitä koloja ja sopukoita. Yleisen viihtyvyyden eduksi komerosta kaivetaan tuuletin hurisemaan ja silloin tällöin jokunen hakeutuu tuulettimen ilmavirtaan pötköttelemään. Parvekkeelle tarjoillaan vativesi leikkikaluilla (+ jääpaloilla), jossa saa uittaa tassujaan.

Laku viilentää tassujaan geelipedissä
Lattialla on myös erikseen viilennykseen tarkoitettu geelipeti, joka tuntuu turkkia vasten viileältä. Pedin voi myös kylmentää jääkaapissa tai jopa pakastaa. Kissojen käyttäytymistä tarkasteltaessa ja juttua kirjoittaessa, ei petiä käytetty, kuin vasta illansuussa Pesonen istahti siihen hetkeksi. Siitä ei kuitenkaan ole saatu varmuutta onko peti viilennys tarkoituksessa vai muuten vain mukava ympyrän muotoinen pötköttelypaikka. 


Vaikka kuinka helteestä ja kovasta kesälämmöstä nauttii, täytyy olla tarkkana, sillä lämpö on salakavala. Helteellä täytyy ajatella ennakoivasti. Myös omistajan täytyy pysyä virkeänä ja tankata hyvissä ajoin nestettä, jotta kontrolli ympäristöön säilyy. Hellepäiviä odotellessa!




Lähteet: Sari Haikka Kissan uusi kotilääkäri (Gummerus 2010)




     

6 kommenttia:

  1. Niin totta! Oikein hyvä postaus! Meillä Pepsi välttelee eniten aurinkoa - musta turkki meneekin hetkessä kuumaksi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikka meilläkin musta-turkkinen Tippa osaa pudottautua viileämpään, kun tulee kuuma, niin silti sitäkin on syytä sivusilmällä kuikuilla kun on oikein kovat kuumat kelit.

      Poista
  2. Meillä hakeudutaan varjoon näin kesähelteillä, mutta aikaisemmin keväällä jokainen aurinkoläikkä käytettiin nautiskeluun. Onneksi kotona on viileämpiäkin kohtia valittavaksi. Vettä on neljässä kipossa, joista yksi parvekkeella. Nämä eivät tassujaan kasta, joten leikkivesi ei oikein toimi.

    VastaaPoista
  3. Hyvältä kuulostaa! Ei aina tarvitse tassuja kastella, kunhan muistaa kielenpäätä kostuttaa aina silloin tällöin!

    VastaaPoista
  4. Hyvä postaus, mielenkiintoinen! Mun isot kissat Pipsu ja Miiru onneksi jo hakeutuvat sopivasti itse varjoon, mutta pikku Teijukkahan on semmoinen saunoja niin auringonpaisteessa kuin ihan siellä saunassakin, niin että sen vipeltäjän kanssa saa olla tarkkana :-).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, välillä tuntuu, että kissat "saunovat" kun aurinko oikein porottaa. Hauskan näköistä kun lauteilta alkaa porukkaa putoamaan. Onneksi ovat oma-aloitteisia lauteilta pudottautujia.

      Poista