Viime aikoina on paljon keskustelua herättänyt se, kuinka eläinlääkärikulut ovat lähteneet käsistä. Suurin ongelma lienee Helsingissä, jossa kunnallista eläinlääkäripalvelua ei ole saatavilla. Täällä meillä maalla, 50 km Helsingistä pohjoiseen, löytyy kunnallinen lääkäri, mutta olemme Pesosen porukan kanssa tottuneet käymään kotimme lähellä olevalla eläinlääkäriasemalla. Olemme muutamia kertoja hoidon vaativuuden mukaan suunnanneet lääkärireissut myös etelään päin, kuten viime huhtikuussa Jetan hammasprojekti Kirkkonummen Anidentissa. Tuo "kertalysti" maksoi reilun 1000 euroa. Summa koostui mm. kolmen hampaan poistosta, verinäytteistä ja hammasröntgenistä. Muita lääkärireissuja ei Jetalle vuonna 2016 siunaantunut.
Vuoden 2016 eläinlääkärikulut Pesosen porukalla (seitsemän kissan taloudelta) olivat kaiken kaikkiaan 2674,50 euroa. Hintahaarukka kissaa kohden oli 0 e - tuo Jetan 1063,90 e.
Vuonna 2016 halvimmiksi kissoiksi jääneet Piri ja Hannu tulevat ryhdistäytymään kukkaron keventäjinä heti vuoden 2017 alkupuolella, kun heillä on edessä hammashoito käynti, kuten myös Jetalle, Lakulle ja Sofille. Siinä "varmat" tulevat menoerät.
Hannulla ja Pirillä edessä hammastarkastus |
Tipan reilun 600 euron vuosi (2016) koostuu lähinnä kilpirauhaseen liittyvistä verikokeista. Kissoille, joille tehtiin lähinnä hammastarkastusta ja -kiven poistoa, pyöri vuosilasku n. 200 euron molemmin puolin per pää.
Kun tarkastellaan toissavuoden (2015) Pesosen porukan eläinlääkärikuluja, jotka olivat n. 3500 e, tulee yhden kissan keskiarvoksi kahden vuoden kokemuksella n. 300 - 500 e vuodessa. Se ei tunnu paljolta - mutta kun tuolloin v. 2015 Niilon vuosikulut nousivat yli 1500 euron, kello pärähtää. Pesosta hoidettiin tuolloin 564 euron edestä eli kaksi kissaa olivatkin yht´äkkiä n. 2000 euroa.
Pesosen lääkärikulut ovat pysyneet maltillisina |
Jos edessä on iso projekti, on lasku myös sen mukainen! Kaukaa viisas laittaa rahaa lemmikkipankkiin jo etukäteen. Säästöpossut kunniaan! Moisia isoja summia vaan ei harvalla nykypäivänä on äkkiseltään irrottaa. Evidensialla saa Evidensian omilla maksutavoilla lisäaikaa, mutta niihin kannattaa luottopäätösten vuoksi perehtyä etukäteen. Sama pätee muihin lääkäriasemiin. Mm. Anidentin hammashinnasto hinta-arvio oli annettu koiralle, joten siitä ei saa juurikaan tukea. Kissan hampaiden hoidon lasku saattaa siis yllättää. Toki viitteellisiä arvioita loppusummasta saa kysymällä.
Tällä viikolla uutisissa murehdettiin siitä, kuinka suomalainen maksaa Euroopan kalleinta hintaa kengistä. Kissa pöydälle ja katse tärkeämpiin asioihin! Eläimen hyvinvoinnilla on suora yhteys ihmisen hyvinvointiin - vaarassa on, että kohta maksamme ihan oikeasti kovaa hintaa.
Lähteet:
Anident: http://www.anident.fi/
Jestas!
VastaaPoistaMeillä on vakuutukset, joita ei toistaiseksi ole tarvittu kuin Nilssonin ja Börjen astman tiimoilta. Lääkkeet on muutamia kymppejä, ne ei tunnut hammaskulujen (viime vuonna terveystarkistukset ja hammashoidot 4 kissalle n. 1600 € ). Onneksi tuli veronpalautuksia, muuten olisi voinut päästä isompi itku tota laskua maksaessani :)
Eli samoilla keskiarvoilla sielläkin liikutaan, mikäli tulkitsin oikein. Hyvä että kissat saivat hampaansa hoidettua! Nyt hymy ei ole kivulista irvistystä (hymiö)!
Poista