torstai 13. heinäkuuta 2017

Alkuvuoden menot laskettu

Vuosi 2017 on ehtinyt siihen vaiheeseen, että vuoden ensimmäisen puoliskon menot on ynnätty. Kuudessa kuukaudessa kissat ovat nielleet 2407,90 euroa (ilman eläinlääkärikuluja 1632 euroa). Vauhti on maltillinen, kun ottaa huomioon, että laskelmat ovat seitsemästä kissasta. Kissakohtaiseksi summaksi tulee n. 344 euroa (ilman ELL kuluja 233 euroa). 

Tilastoihin on laskettu sentilleen kaikki; ruokineen herkkuineen. Jopa ilmaiset on otettu huomioon - ne ynnätään vuoden lopussa.

Tammenterho on ilmainen menoerä - sitä ei lasketa

Ruoka 926,40:- ( 154,40:- kk): Zooplus pelastaa! Tässä osiossa nettikauppa Zooplussa pienentää saldoa n. parilla sadalla eurolla. Se tuntuu. Zooplussan etuna ovat säästöpakkaukset. Isommassa kissataloudessa kytätään tarjouksia ja säälittä isketään niihin. Kivijalkakaupoista hankitaan varsinkin pakasteet.

Kuivike 290,10:- ( 48,35:- kk): Kuivikkeen menoerä on tasainen, mutta varsinainen saldo selviää vasta vuoden lopussa. Tällä hetkellä kuiviketta ei mene liikaa. Varsinkin hiekoissa hyödynnetään tarjouksia ja ne ostetaan kotikaupoista. 

Herkut 60,50:- ( 10,10:- kk): Varsinaiset herkut ovat vähissä. Tähän summaan vaikuttaa alkuvuodesta hankittu suurempi Dreamies tilaus, joten loppuvuotta kohden herkkujen kk meno tullee pienenemään. Mm. kaupan heinät on laskettu herkkuihin, samoin kanankaulat.

Eläinlääkärikulut 774,95:- ( n. 130:- kk): Piri, Hannu ja Tippa ovat käyneet lääkärissä. Loppuvuodelle on tulossa vielä kolme käyntiä. Haarukka eläinlääkärikuluille voi olla mikä, joten sitä täytyy tarkastella maltillisesti. Akuutteja tapauksia ei ole, joten siihen ollaan tyytyväisiä. 

Tarvikkeet 324,15:- ( n. 54:- kk): Tarvikkeiden suurin menoerä on Feliway, jota tilataan säästöpakkauksina. Muuten tarvikkeisiin kuuluvat mm. juoma-automaatin suodattimet, kakkapussit, ruokakipot, siivousvälineet jne... Tarvikkeiden lista on melko joustava. Alkuvuoden hankintoina tarvikkeisiin vaikuttavat pari vessaa.

Muut 31,90:- (n. 5.30:- kk): "Muiden" asioiden ja "tarvikkeiden" ero on hieman häilyvä, sillä muut osioon kuuluvat esim. pedit ja raapimatolpat ja -puut. Raapimapuita pyritään tekemään itse ja niiden tarvikkeet (mm. maton palat) listataan tähän muut-osioon. Tällä hetkellä esim. petejä ei ole tarvittu uusia ja näin muut osio on pysynyt maltillisena.


Lakulle hankittu DVD on jo parin vuoden takaa


Onko puolen vuoden budjetti ylittynyt? Sitä ei mietitä. Valintoja kuitenkin tehdään ajatuksella ja maltilla ja tarjouksia käytetään hyväksi. Rahaa kuitenkin menee ja se tiedostetaan. Pahemman päivän varaksi pidetään varakassaa ja esim. pullonpalautusrahat laitetaan omaan lippaaseen. Pienessä purossa kutevat isot kalat. 


Budjetin pitäminen ei välttämättä sovi heikkohermoisille, sillä sentilleen laskettuna se kertoo totuuden. Varsinkin ELL kulut parin käynnin jälkeet saattavat hirvittää. Pesosen porukka käy säännöllisesti lääkärissä, syö monipuoisesti, välillä herkuttelee ja saa tuliaisia. Siitä syntyy saldo. Kokonaissaldo jaettuna seitsemän kesken kertonee melko hyvin kissan pidon totuuden. Sitä ei pysty paljon oikomaan.   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti