perjantai 28. joulukuuta 2018

Kansalaisaloite - isojen ilotulitteiden käyttö vain ammattilaisille

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3573


Nyt kun on kolme päivää kuluvaa vuotta jäljellä, on hyvä hetki hiljentyä miettimään mitä on tuleman viimeisten tuntien aikana. Vuosi päättyy liki kaikilla paikkakunnilla älyttömään meteliin ja turhaan roskaamiseen. Ilotulitteita ammutaan silmittömästi sinne tänne, ajattelematta sytytyslankaa pidemmälle. 

Pesosen porukoilla pidetään juhlimisesta, mutta kun homma lähtee lapasesta, niin silloin juhliminenkin on turhanpäiväistä. Neljätoista eläin-, terveys- ja potilasjärjestöä avasi Rajat räiskeelle -kansalaisaloitteen, joka tähän hetkeen mennessä on kerännyt reilut 45 000 nimeä. Tarvittava 50 000 ilmoituksen raja rikkoutuu lähipäivinä, mutta eduskunnan käsittelyyn se olisi hieno saada selkeällä rajapyykin ylityksellä. Enempi on parempi, sillä niin nuivasti aiemmat kansalaisaloitteet ovat eduskunnassa edenneet. Yksikään nimi ei ole turha.




Eläinten ystävät ymmärtänevät yskän, mutta muistutus on tarpeen, sillä ilotulituksiin sisältyy paljon muutakin harmia kuin uhkaaviksi elementeiksi koettavat pauke ja ruudin katku. Jo nämä peruselementit saattavat ahdistaa eläintä usemman päivän ajan. Ruotsin Kennelliitto arvioi, että n. 35 000 koiraa tarvitsee vuosittain psyykelääkkeitä ilotulitteiden vuoksi.


Ujellukset, valon välähdykset ja pauke pelottavat eläintä niin, ettei se välttämättä pysty peloltaan nukkumaan. Kissa tai koira saattaa pysytyllä piilossa useamman päivän ajan. Koira saattaa ilotulitteiden johdosta ulostaa tai virtsata alleen. 

Ilotulitteiden pauke saattaa lisätä pysyvästi eläimen ääniarkuutta. Kovahkot äänet (ukkonen, oven pamahdus, postiluukun kolahdus) saattavat jatkossa pelottaa. 

Ilotulitteiden vaikutus ei pelkästään jää ulkoilmaan vaan vaikuttaa siis myös sisätiloissa - mm. tarhoissa, talleissa ja navetoissa. Ilotulitteet stressaavat erityisen paljon herkkäkuuloisia ja tarkkanäköisiä hevosia ja ovat luonnottomina niille todellinen uhka.

Pauketta pelästyneet, karkuun paniikissa päässeet kissat tai koirat ovat  vaaraksi itselleen tai liikenteelle. Samoin luonnoneläimistä mm. kauriit ja hirvet menevät herkästi paniikkiin. Etsijäkoiraliiton karuna faktana kerrottakoon, että uudenvuodenkarkureita (esim. koiria, kissoja) on yhteensä satoja!

Toimi näin mikäli koira karkaa: https://yle.fi/uutiset/3-7708258


Lisäksi tulitteiden käytön jäljiltä jää paljon roskaa (hylsyjä, jäännöksiä tms), jotka saattavat vahingoittaa kaikkia eläimiä. Rehun seassa ilotuliteroska on haitallista.


Kansalaisaloite haluasi kieltää luokan F2 ja F3 eli isojen ilotulitteiden (erityisesti raketit) kansalaiskäytön eli jatkossa niitä saisi käyttää ainoastaan ammattilaiset.


Edellä oleva teksti aloitteen sisällöstä löytyy kokonaisuudessa ja karuudessan sivulta: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3573.


Nyt jokaisella on siis kolmisen päivää hyvää aikaa mietiskellä mikä olisi sivistysvaltion mukainen tapa ottaa kaikki järkevällä tavalla huomioon. Kaiken kaikkiaan aikaa on kesäkuun alkuun asti, mutta ratkaisun tehnet näiden parin päivän aikana. 



Loppuun vielä suora lainaus sisällön lopputekstistä:

Suomen eläinsuojelulain (247/1996) 1 §:ssä sanotaan, että ko. lain tarkoituksena on suojella eläimiä parhaalla mahdollisella tavalla kärsimykseltä, kivulta ja tuskalta. Lain esityöstä käy ilmi, että tuskalla tarkoitetaan eläimen kokemaa henkistä hätää, ahdistusta, pelkoa tai muuta vastaavaa epämiellyttävää tunnetta. Ilotulitteiden eläimille aiheuttaman hädän voidaan katsoa täyttävän nämä tunnuspiirteet. Pyroteknisten tuotteiden käytön rajoittaminen ammattilaisille keskittäisi ilotulitteiden käytön rajatuille alueilla ja ajankohdille, vähentäisi merkittävästi niistä eläimille ja niiden omistajille aiheutuvia haittoja ja vastaisi paremmin eläinsuojelulain tavoitetta ja henkeä.


Aloitteen voit allekirjoittaa seuraasta linkistä (vaatii vahvan tunnistautumisen, esim pankkitunnukset):  





Lähde: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3573

4 kommenttia:

  1. Mukana jo :) Emäntä tykkää katsella ilotulituksia, kun ne on turvallisesti katsottavissa. Pepsi taas pelkää paniikissa ilotulitteiden ääniä :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä emäntä! Ilotulitteet ovat hienoja, eikä niiden täyskieltoa haeta. Nyt olisi järkevä aika päivittää tilanne ja rajata niiden käyttö ammatillisesti organisoiduksi. Turvallisuus, aika, paikka jne... Olisi aika ottaa muut huomioon, eikä mennä räiskiä vaan.

      Tsemppiä Pepsille! -Petski porukoineen-

      Poista
  2. Tykkään ilppareita visuaalisesti, mutta en oo ikinä tykännyt niistä jäävistä roskista ja ruudinhajusta. Ihmiset voisivat tosiaan tässä kohtaa ajatella myös eläimiä. Onneksi aloite on saanut jo yli 50 000.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilpparit ovat tosiaan hieno tapa juhlia vuodenvaihtumista, mutta liika on liikaa. Niiden haitat koskettavat niin monia, että ilppareiden käyttöä on rajattava. Raja meni rikki, mutta ei auta tuudittautua. Lisää ääniä niin viestille saadaan enemmän pontta, josko Arkadianmäen pumpulissa istuvat päättäjätkin jaksaisivat ajatella mukavuusalueen ulkopuolelle. -henkilökunta-

      Poista