sunnuntai 28. toukokuuta 2023

Ikkunan takana kova maailma

Näk näk, näkättää Maura, mutta kenelle?

 

Kevään hormonimyrskyinen ja kaoottinen kasvun aika on hieno aika seurata luontoa ja sen käyttäytymistä. Takapihan viidakko lienee kissoille kuin suuri viidakkokirja, joka tarjoaa paljon outoa ja ehkä pelottavaa seurattavaa. Miksei siinä sivussa myös henkilökuntakin saa ripauksen lähiluonnon sivustystä.

Uusille kissoille eli Mauralle, Miinalle ja sijaiskotikissalle Reginalle on tämä kevät ensimmäinen tämän luontokohteen äärellä. Vanhat parrat tietänevät jutun juonen, mutta uusien reagoinnit tuovat niillekin lisäväriä Käärijän vihreään (kuukauden sana toukokuu 2023) kevääseen.


No räkätin poikanen siellä pitää kissoille seuraa. Ja aina kun räkätin näkee,
pitää niiden laskea alleen - oletteko huomanneet?


Linnut ovat liikkeellä ja ensimmäiset poikaset hapuilevat jo ilmaherruutta tai siipien kantamattomuuttaan pomppien maankamaralla. Tämän totesi myös Maura, joka ihmetteli suhteellisen suurta, mutta pyrstötöntä lintua, joka piti pomppiessaan selkeää nääkä nääkä - huutoa. Sen emo seurasi vierellä, eikä kovuuttaan antanut madon matoa, vaan opetti pärjäämään omillaan. 

Ikävämpi puoli keväässä on se, kun vihreys alkaa heijastumaan ikkunoista, vaikeuttaen lintujen lentämistä turvallisilla ilmoilla. Linnuille syntyy vihreyden heijastuksesta optinen harha. Isot ikkunapinnat ovat monen linnun turma. Olemme ehtineet jo yhden käen hautamaan ja toinen jälki ikkunassa lienee talitiaisen törmäyksen jälki. 

Suuria huonekasveja olisi syytä välttää, ettei linnut luulisi voivansa laskeutua niihin. Verhot ja sälekaihtimet ovat hyviä rikkomaan optista harhaa. Lisäksi pystyviivoja linnut osaavat katsoa eli esim. lankoja ikkunapokissa, n. 5-10 cm välein.

Tapahtumien seurauksena askartelimme ikkunoihin huomattavan kokoiset haukan kuvat, jotka toivottavasti estävät lintuja törmäilemästä. Erilaisia haukka-tarroja on myös myytävänä.

Askartelun jälkeen ei tiettävästi törmäyksiä ole tapahtunut, eikä linnut ole kissojen iloksi takapihan viidakosta pois muuttaneetkaan. Kaikilla parempi mieli.


Hannu nukkuu haukan varjossa

PS. Oravanpyörästä hypänneen Kaarina Davisin blogissa on lisää linnuista ja ikkunaan törmäilystä, kuinka esim. voi auttaa jo ikkunaan törmännyttä lintua. Hyvä, tiivistetty infopaketti!

https://www.kaarinadavis.com/2021/06/nain-estat-lintujen-lentamisen-ikkunaan.html

2 kommenttia:

  1. Hmm, että serpentiinit ikkunoihin roikkumaan? Mä voisin niitä käydä säännöllisesti heiluttamassa kaiken varalta - Max

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Just! Linnut ovatkin kissojen parhaita kaveruksia:) Eikun serpparit ikkunaan ja ikuinen vappu! -henkilökunta-

      Poista