lauantai 15. lokakuuta 2016

Lukijatoive; riistakamera

Hiiret hyppii pöydillä, kun isäntäväki on poissa - näin ei välttämättä ole, sillä kyllä siellä pöydällä enemminkin on kissakaronka kuin juustonmaistiaiset. Se selviää helposti riistakameralla!

Riistakamera on muutakin kuin laiskojen ja säälimättömien metsämiesten leikkikalu. Nykyään valtaosa taitaa käyttää riistakameraa vartiomiehenä ja sitä se on meilläkin mökkioloissa ollut - ja tulosta on tullut. Nyt tiedämme, kuinka naapurin täti hiippailee kaljatölkki kädessä ihailemaan ilta-aurinkoa meidän keinuumme. Tiedämme myös kuka on kissanappulat vienyt tai kelle on leivänpalat kelvanneet.

Riistakameralla on ollut "käyttöä" myös kotioloissa, mutta enemmänkin viihteellisessä mielessä. On ollut hauska seurata kissojen liikkeitä meidän poissaollessa tai yöaikaan. Kuka syö, mitä syö - tai ketä!?


Uovision UV565-HD 12 MP

Uovision UV565-HD  on kompaktin kokoinen (n. 10x15cm), maastokuvioitu kaikenlaiseen "valvontaan" ja kuvaamiseen soveltuva kamera, joka kuvaa sekä still- , että videokuvaa. Siinä on pimeäkuvausta varten "näkymätön" inframusta salama, johon eläimet eivät reagoi - max toimintaetäisyys luvattu 15m. Resoluutioita on 3MP, 5MP, 8MP, korkeimman ollessa 12 MP. Kamera on säänkestävä eli se toimii mainiosti suomalaisessa kelissä. Nesteeseen upotusta se ei kuitenkaan siedä. 


Liiketunnistimessa on kolme herkkyyttä: matala, keskitaso ja korkea. Pääsääntöisesti olemme käyttäneet herkkää tunnistinta, mutta esim. luonnossa "herkkä" tarkoittaa sitä, että kamera lähtee kuvaamaan jo heinän liikkeestä! Viiveaika, joka on säädettävissä haluamalle ajalle, on herkimmillään n. sekunnin luokkaa. Paikoin kamera on kyllä selvästi myöhästynyt kohteesta, mutta pääsääntöisesti herännyt silloin kun pitääkin.


Salama polttaa edestä parketin puhki

Kamera kuvaa sekä värillisenä, että mustavalkoisena. Mikäli valoa on riittävästi, kamera valitsee värikuvan. Yökuva on luonnolisesti mv-kuvaa. Paikoin värit ovat oudot, mutta siihen vaikuttaa pitkälti kameran sijoituspaikka, esim. aurinkoon nähden. Optimaalisesti sijoitettuna kamera tekee hyvää jälkeä. Videot ovat HD tasoa ja niissä on ääni mukana. Äänen laatua emme ole testanneet. 
Uovision käyttää normaaleja SD muistikortteja (1-16GB). Videon pituudet ovat valittavissa 1-60s. Mukana on myös ajastin toiminta ja kuvausaika leimasin eli kuvassa näkyy kuvausaika. Kuvassa on muutakin infoa, mm. kuinka paljon pattereissa on virtaa.

Kameran sisusta. Vasemalla hyväkokoinen paneeli.
Toimintalämpötilaksi on merkattu -20c... +60c. Kamera toimi oikein hyvin viettäen kevättalven ulkona, tuulisella mökkitontilla. Paristoja kamera vie paljolta kuulostavan 12 kpl (AA alkaliparisto), mutta kestävyys on hyvä. Mikäli kuvaa paljon videoita, myös paristot kuluvat enemmän. Kamera on ostettu alkuvuodesta ja nyt vasta ovat patterit hiljakseen hupenemassa. Tosin viimeaikoina kuvaukset ovat olleet vähäisiä. Kamera on mahdollista myös liittää verkkovirtaan (6V DC).

Kameran mukana tulee kiinnitysvyö, joka riittää normaalin puun ympäri ja suht selkeä suomen kielinen ohjekirja. Kamerassa itsessään, sisäpuolella, on selkeähkö ja maalaisjärjellä toimiva hyväkokoinen näyttö, josta voi ohjelmoida kameran toimintoja.

Kamera painaa pattereineen n. 590 grammaa. Kamera ei ole painava, mutta paikoin sitä asentaessa puuhun tms. kaipaa lisäkäsiä. Kameran pohjasta löytyy myös kolmijalan kiinnitysruuvi. Kamera on myös lukittavissa (lukko ei kuulu pakettiin). Hintaseuranta.fi sivun mukaan tuotetta ei tällä hetkellä ole saatavilla.


Kokemuksia:

Tämä kamera on "tallentava", ei "lähettävä". Mökkitonttimme sijaitsee katvealueella, eikä toimintavarmuudesta ole takuuta. Lisäksi lähinnä "viihdekäyttöön" tarkoitetusta kamerasta ei haluttu maksaa "lähettävän" kameran vaativaa operaattorimaksua. Lisäksi mökkimme varustetaso on sen verran alhainen, ettei moiseen lähettävän kameran "hoppuiluun" ole aihetta. Tallentava kamera tarkoittaa myös sitä, että muistikortti on täytynyt ottaa mukaan ja katsoa kuvat kotikoneella. Se ei ole ollut ongelma. Mukana kannattaa kantaa siis vaihtokorttia. Kameran näytöstä tallenteita ei kannata katsoa, sillä se syö virtaa. Suurin osa kuvista on pelkkää höttöä - tuulenvirettä, mitään sanomattomia kohteita jne..., mutta yksikin informativiinen kuva tuo iloa. Kamera kuvaa lyhyessäkin ajassa helposti 300-400 kuvaa ja niiden selaaminen vie oman ajan. Toisaalta se jännitys ja osittain pieni "pelko", mitä sinne on tallentunut, pitää pakaralihakset jännittyneenä kun kuvia katselee.Kamera on toiminut vajaan vuoden pääsääntöisesti hyvin. Paikoin se on käynnistynyt liian myöhään tai tuntunut että jättänyt jopa kuvaamatta. Voi johtua hiipuvista pattereista tai huonosta kameran sijoittelusta. Kuvan laatu on ollut kelvollista - kuvat ovat parempia, mikäli tietää kuvattavan suunnan. Sivusuunnasta saapuva kohde saattaa liikkua liian lujaa, eikä kamera ei ehdi mukaan. 

Videot kertovat enemmän kuin still-kuva. Kameran vahvuutena on valikko, jossa saat valita otatko esim. pelkkää kuvaa, pelkkää videota vai esim. kuvan ja videota. Samoin mikäli jos päädyt pelkkään kuvaan, voit vielä valita otatko yhden, kaksi vai kolme kuvaa? Parempaa tulosta on saanut useammalla kuin yhdellä kuvalla. Ohjekirja on yhtä selkeä kuin kokkikirja.Talvinen puhuri. Kuva on käsitelty.
Kameran sijoittelua kannattaa pohtia tarkkaan. Parasta kuvaa on tullut, kun kamera on saatu asetettua kohteen tasolle. Yökuvausta varten täytyy miettiä miten salama peilaa tai onko mahdollinen kohde liian lähellä. Peiaatteessa kamera on pelkkää tallentamista ja infon keräämistä, eli sillä on turha odottaa "mestarilaukauksia", mutta esim. videon taso on mielestäni sitä luokkaa, että kuvan laadusta myös nauttii. Pienellä kuvankäsittelyllä myös still-kuvista saa versioita, joita kehtaa häpeilemättä laittaa kansioon.

Kameraa hankkiessa on syytä muistaa, että sillä saa kuvata ainoastaan omalla tontilla tai kodissa tapahtuvia asioita. Muualla kuvaaminen vaatii luvan. Kamera on helppo anastaa, mikäli se on paikassa josta sen helposti saa. Maastokuvio kätkee kameran melko mukavasti, mutta kamera vaatii avoimen näkyvyyden ellei halua katsoa pelkkiä tuulenoksa kuvia. 

Ja sitten seuraa huom! Riistakamera on mainio apu kissanloukutuksessa, kun on tarve tietää esim. pentueen määrä. Oikein sijotettuna, lähelle ruokintapaikkaa, kameran laaja silmä kyllä näyttää kaiken tarvittavan. 

Kamera napannut Pesosen venyttelyn. Pimeän päivän vuoksi, keskipäivän kuvastakin tullut mustavalkoinen. Hyvän valon ansiosta kuva hyvälaatuinen!

Kameraan on tallentunut mm. paljon pomppivia erinimisiä lintuja - yöllä ja päivällä, irrallaan kulkevia kissoja, irrallaan kulkeva naapuri ja heiluvaa heinää. Kotioloissa on saanut ihmetellä ja naureskella kotitassuttelijoiden aktiivisuutta ja käyttäytymistä. Mitään mullistavaa ei kotioloissa ole näkynyt, ellei mullistavana voi pitää sitä, että on nähnyt kissojen puuhastelua silloin kun kotiväki on poissa. Kuvia on myös kalsarit jalassa kulkevasta henkilökunnasta, nukkuvasta Pesosesta tai linnun nokasta. Onhan sekin! Hauskaa on pitänyt!
5 kommenttia:

 1. Heilutko sä Pesonen niin paljon nukkuessa että silloinkin kamera herää? :D - Max

  Hyvää infoa! - Emäntä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kurr. Pää välillä vaihtaa kylkeä! Tuleehan sitä pyörittyä. -Petski-

   Poista
 2. Tässäpä olisi vastaus kissaihmisen yleiseen pähkäilyyn siitä, että mitähän ne kissat tekee kun ei itse ole kotona. Meillä joskus oli livekuvaa lähettävä kamera testissä ja sen kuvanlaatu oli huono. Lisäksi oli ärsyttävää, kun se hälyytti jokaisesta kissojen liikahduksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Ärsyyntyneisyys" kuuluu tähänkin pakettiin, kun kamera kuvaa jokaisen liikahduksen ja lopulta huomaa, että on selannut parisataa kuvaa ilman mitään kummempaa tapahtumaa. Todellisuudessa helmet ovat vähissä. Mutta malttia malttia, mikäs hoppu tässä...? Eikä tässä temppuja odotellakkaan - vaikka joskus niitäkin tulee (hymiö).

   Poista
 3. Kiva postaus! Meillä olisi riistakamera hakusessa meidän mökille, mutta lähinnä juurikin sen takia että pystymme tarkkailemaan, ettei sielä käy kutsumattomia vieraita. Naapurimökissä kun oltiin tehty jonkin verran ilkivaltaa. Täytyykin hieman selvitellä, minkälainen kamera sitten olisi sopiva. Erittäin hyvälaatuinen kuva kyllä teidän riistakamerassa.
  https://www.erakala.fi/elektroniikka/riistakamerat/c/4010/

  VastaaPoista