lauantai 16. helmikuuta 2019

Talkoot

Pesosen porukat ovat aloittaneet vuoden vaihteen jälkeen talkoot, joita seurataan silloin tällöin aina seuraavan talven ensipakkasiin asti. Nyt kissoja harjataan ja kammataan ja otetaan karvat talteen. Tarkoituksena on parin viikon sisällä kiikuttaa karvat luontoon, oksan kulmaan näkyvästi esille, johonkin sellaiseen paikkaan josta linnut ne helposti löytävät, sillä lintujen pesänteko on pikkuhiljaa alkamassa. Ensimmäiset muuttolinnut ovat jo tulleet!


Hannu ei malta olla osallistumatta talkoisiin!


Viemme kissojen karvoista lähteneen pehkon mökille ja seuraamme tilannetta. Koska haluaisimme hieman täydentää pihapiirin lintukirjoa, rakennamme uuden linnunpöntön, johon tavoittelemme asukkaaksi sinitiaista. 

Meidän peruspönttöjen erittäin tyylikäs ja ryhdikäs opus, Juha Laaksosen Pihan linnut & pöntöt - eloa pihapiiriin kirja ohjeistaa, kuinka useat pihapiirin linnut vuoraavat pesänsä kaikenlaisilla karvoilla ja höyhenillä ja tähän puuhaan mm. kissankarvat ovat oiva lisä. Laaksonen lisää kirjassaan, kuin esim koira ja anoppi kannattavat trimmata keväällä ulkona. Mikäli hiuksia parturoi pihalla, ne täytyy leikata lyhyiksi, etteivät takerru lintujen jalkohin. 

Onko projektilla jo kiire? Ei, mutta hoppu. Sinitiainen munii jo huhtikuusta alkaen ja on ymmärrettävää, että munivalle sinitiaiselle olisi sopiva mökki jo katsottuna - ja kun se pitäisi vielä sitä ennen sisustaa. Naiset eivät odota.



Laku katseli kampaamista sivusta ja päätti tupalata
osallistumisen - olla harjattavana ja harjata!


Hannu on tuotteliain ja helposti harjattavissa. Hannu nauttii kun herraa harjataan - Hannu on samaan aikaan turkkilaisessa saunassa, kasvonaamiossa ja niskahieronnassa, aivan muissa sfääreissä. Piri on toista maata ja murisee. Pirin kohdalla on oltava ovela ja annettava ensin hieman pikkusormea. Laku on utelian ja tulee kurkkimaan tekemisiä. Laku on samalla varuillaan. Laku on kala, joka täytyy väsyttää. Pesosen, talkoiden nimikko-henkilön kohdalla täytyy toimia maltillisesti, haistella hieman rouvan päivän virettä. Samalla tätyy olla ymmärrettävän maltillinen, sillä suin päin ei Petskin turkille mennä. Karvaa tulee, mutta hiljakseen. 

  


SINITIAINEN


Sinitiainen, Cyanistes caeruleus
Sinitiaisen pesä on kolossa tai pöntössä ja siksi on tärkeää, että linnunpönttöjä on. Joskus sinitiainen saattaa  kovertaa pesänsä itse. Pesän alakerros on yleensä sammalta, jonka päällä saattaa olla heiniä tai lehtiä. Päälikerros on pehmeämpää eli karvoja tai jouhia, toisin sanoen runsaasti pehmeitä villatukkoja. Höyheniä sinitiainen saattaa nyppiä itsestään.


Muninta alkaa huhti-toukokuussa. Vain naaras hautoo. Haudonta-aika on 12-15 vrk ja pesäpoikasaika 19-20 vrk. 

Sinitiaista esiintyy avoimissa lehti- ja sekametsissä eteläistä Suomea myöten aina eteläiseen Lappiin saakka. 

Ravintona sinitiainen käyttää mm. siemeniä, hyönteisiä ja niiden toukkia. 

Sinitiainen on Satakunnan maakuntalintu. 



Pesonen, talkoiden nimikko-henkilö on mukana!


Pesosen porukan talkoita tullaan seuraamaan jatkossa. Seuraavalla kerralla paneudumme sinitiaisen pönttöön, sillä siinä on muutama huomioitava seikka. Lisäksi jatkossa seuraamme kammattujen karvojen kohtaloa, viekö tuuli ne vai nappaako sinitiaisen näkönen harakka ne matkaansa. Talkoo tapaamisiin! 




Lähteet:
Juha Laaksonen: Pihan linnut & pöntöt - eloa pihapiiriin (Paasilinna)
http://www.luontoportti.com

4 kommenttia:

  1. Kiinnostava projekti! Sinitiainen on erinomainen olento, äksy ja kiukkuinen! Sille on ainakin helppo tehdä kohdepönttö, johon ei ole kutsumattomia vieraita muuttamassa, kun eivät kaikenmaailman tallarit ja kirjosiepot mahdu ovesta sisään. :D

    Minullakin on tuo kirja. Hauska, kun siellä on pönttöjä myös näille epätyypillisille pönttöpesijöille, vaikka punarinnalle. Niitä vain kuulemma saisi ripotella maastoon aika tiheään, että asukasehdokas löytäisi ne eikä asettuisi vain johonkin normaaliin kivenkoloon. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensimmäiset karvat vietiin tänään ja hyvä että vietiin, sillä sinitiainen oli jo ehostamassa pönttöä! Varsinaiseen omaan sinitiaisen pönttöön porattiin oviaukko ja viikolla olisi tarkoitus kyhätä se kasaan. Kokemusta pönttöjen teosta ei aiemmin ole, eli tuurilla mennään eteenpäin. Toivottavasti oviaukko on tarpeeksi pieni rähinäpetterille:)

      Nyt kaikki tarmo laitetaan tähän sinitiaisen pönttöön, mutta esim. tuo punarinta olisi myös kiva kaveri. Aikaisempina kesinä kun myllättiin kasvimaata, punarinta tuli perässä ja napsi esiin nousseet madot - viime kesänä ei punarintaa näkynyt.

      Projekti sinitiaisen ympärillä jatkuu ja siitä kerrotaan - karvat ja kamerat on viritetty!

      Poista
  2. Hyvä! Eläimet toistensa apuna :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep! Saa nähdä kelpaavatko karvat. Saisi tintti tai joku muu tirppa hieman levätä ja suunnitella muita askareita. Kevät on muutenkin rientojen aikaa!

      Poista