torstai 20. tammikuuta 2022

Jatkotoimenpiteet tilanteen mukaan

"Pirillä on selvä sivuääni sydämessä. Suosittelen sydämen ultraäänitutkimusta." Kirjattu 2.6.2020.

Henkilökunta hämmästyi, kun tohtori stoppasi aikeen Pirin hammashoidosta. Siinä se lukee selkeästi, kaksi viimeistä lausetta. Sivuääni sydämessä. Ei nukuteta. No, hampailla ei sinänsä kiire ollutkaan, sillä ne on jokin aikaa sitten hoidettu. Tämä edellä oleva episodi tapahtui n. kaksi kuukautta sitten eläinlääkärissä. 


Älä Piri kupsuta, mutta poika kupsuttaa. Tilanne pari kuukautta sitten

Enemmän huolta aiheutti Pirin vatsa, jonka poika oli taas nuollut auki. Tätä ennen vatsan kanssa oli käyty lääkärissä tuolloin kesäkuun alussa ja siinä hässäkässä olimme sivuuttaneet nuo kaksi viimeistä lausetta. 

Piri on ollut kotona hankala punnittava, eikä se nytkään ollut onnistunut, sillä Pirin 1,29 kg:n painonpudotus puolessa vuodessa tuli yllätyksenä. Tiesimme painon pudonneen, mutta että noin paljon. Lääkäri mietti strategian, jutteli ja passitti henkilökunnan tutkimuksen ajaksi pois.

Hentoisen rauhoitteen turvin tutkittuna lääkäri pystyi kertomaan, ettei sydämen sivuääntä kuitenkaan löytynyt. Eli viime kerran "sivuääni" oli jännityksen tms. sivuääni. Vatsanseutu aiheutti lääkärissä kuitenkin huolta. Koska Pirillä on korvien seudulla havaittu mastsolukasvaimia, niin kasvainta ei nytkään pois suljettu - mutta ei sitä löydettykään. Solmukkeissa ei poikkeavuutta. Pirille annettiin kortisoonipistos ja lähetettiin kotiin "jatkotoimenpiteet tilanteen mukaan" - lauseen kera.

Seisoimme kuin rätisevän jään päällä, mutta läpi emme pudonneet. Järven syvyydestäkään ei ollut tietoa. 

Tuosta viimeisimmästä lääkäriretkestä on kulunut nyt tuo n. kaksi kuukautta ja Pirillä on edelleen vatsan seutu hieman auki. Sen verran auki, että se eilen jätti muutaman veripisaran peiton päälle. Piri on nuollut karvoja n. puolikkaan kämmenen alueelta, mutta tänään tilanteen katsottuamme, huomasimme siinä myös hentoisen karvankasvun. Mutta tilanne saattaa muuttua nopeasti. Stressikissa. Piri on viime viikot ollut kuitenkin hieman reippaampi ja selkeästi sosiaalisempi. Silloin tällöin nukkuu henkilökunnan kanssa ja tekee Pirimäisiä temppuja. Se luetaan hyväksi merkiksi. 

Koska kasvainta ei löytynyt, aloimme itseoppineesti pohtimaan ruoka-aine allergian- tai suolistosairauden mahdollisuutta. Kokki on taituroinnut jossain eliminaatiodietin ja ruokavaliotutkiskelun välillä. Isommassa kissataloudessa on haasteellista tehdä aivan täyttä kahdeksan viikon proteiinisulkua, jonka eliminaatiodietti vaatisi. 


Piri rentona, mitä nyt kuvaajaa katselee. 

Nyt Piri syö mm. hypoallergiaruokia ja monoproteiiniruokia ja kaikista ruuista pidetään kirjaa. Samalla arvioimme päivittäisen rapsuttamisen määrää. Mm. kana on alustavasti päässyt mustalle listalle. Pirillä on ollut hyvä ruokahalu ja melkein tekisi mieli silmämääräisesti sanoa, että painoa on hivenen tullut lisää. 

Em. faktoihin täytyy vielä muistaa Pirin stressiherkkyys ja esim. kolinat ulkoa saattavat laukaista tilannetta uuteen suuntaan. Kortisoonista oli aikaisemmin apua, mutta sitäkin joudumme pohtimaan olisiko esim. uudesta pistoksesta enemmän hyötyä vai hakureissusta enemmän haittaa. Tällä erää pitäydymme edellisen lääkärikerran viimeisessä lauseessa, jatkotoimenpiteet tilanteen mukaan.


     

10 kommenttia:

 1. No siinäpä on miettimistä että miten ihon saa Pirillä kuntoon. Varsinkin kun ruokatestit on teidän poppoolla taatusti haasteelliset. Eikä Piri varmaan kaulurihoitoakaan arvosta. Toivottavasti keksitte jotain!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauluri lienee kuin kiristävä poolopaita, joten sitäkään emme halua. Keksinnötkin on kivoja jos vaan toimivat. Hieman kepillä jäätä koettaen tässä edetään. Yritämme pitää jonkinlaista testaamisen ja normaalin elämän kultaista keskitietä. Yksi eteen ja toivottavasti toinen rinnalle. -henkilökunta-

   Poista
 2. Nuo on niin kurjia juttuja 😟 Toivotaan, että Piri tokenee ja masuun kasvaa uusi, pehmoinen karva.
  Tuosta sivuäänestä sen verran, että meidän Sofillakin todettiin sellainen viime syksynä ja käytiin ultrassa. Se oli kuitenkin vaaraton ”turbulenssi” eli pyörteinen verivirtaus jossain kohtaa. Ei harvinainen ikääntyvillä kissoilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Turbulenssi" kuulostaisi jopa ihan kivalta tässä vaiheessa. Onneksi tilanne ei ole lähelläkään niin akuutti kun se joskus on ollut. Ruvet on tietysti rupia ja eiköhän nuo umpeutuessaan kutkaa niin kuin henkilökunnallakin. -henkilökunta-

   Poista
 3. Hankala tilanne tuon mahan suhteen! Toivottavasti olisi jotain helppoa allergiaa. Sivuäänettömyydestä ja kasvaimettomuudesta plussaa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän kanssa eletään nyt ja ilot, surut ja muut menninkäiset kulkevat tuossa rinnalla. Kunnon karvat kelpaisivat nyt. -henkilökunta-

   Poista
 4. Meilla oli kissa jolla oli sama ongelma. Annoimme hanelle Prednisolone 10mg cream paivittain sisakorvan pintaan. En ole varma onko sita tarjolla Suomessa, me asutaan Coloradossa Yhdsyvalloissa. Se auttoi aika hyvin. Han sai myos melkein joka 3 kuukauden valein rokotteen joka piti allergian kurissa. En vaan nyt muista mika sen rokotteen nimi oli.Rokote auttoi tosi hyvin, ja emme tarvinneet antaa hanelle tuota voidetta moneen kuukauteen.Meilla oli myos kissa jolla oli sivuaani sydamessa, meidan laakari ei halunnut nukuttaa hanta myoskaan. Sitten meidan oli pakko vieda hanet hammashoitoon silla han lopetti syomisen. Hanelle tehtiin hammashoito ja han selvisi siita ja laakari laittoi hanet kotiin, mutta samana yona han sai sitten "stroke" ja kuoli.Meilla oli silloin vain kaksi vaihtoehtoa, joko yrittaa tuota hammashoitoa tai lopettaa hanet, silla han ei pystynyt syomaan mitaan. Nyt meilla on vanha kissa jolle ei tehty myoskaan hammashoitoa koska hanella on sivuaani. Han on 21 vuotta vanha ja ok. Voisit ehka kysaista tuota voidetta elainlaakarilta. Me yritimme myos kaikenlaisia elainlaakarin reseptiruokia, mutta han ei suostunut syomaan niita. Muuten meidan elainlaakari varoitti joka kerran, etta tuo pistos jonka Cinnamon sai aiheuttaa sokeritautia, mutta Cinnamon sai sita vuosikaupalla ja han eli 19 vuotiaaksi. Oli kauheaa katsoa hanen nuolemistaan ja kun han sai aina sen rokotteen, oli helpotus hanelle ja meille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vastauksesta! Onneksi Piri suostuu syömään ruokiaan, mutta hankalaahan se on isommassa porukassa. Vielä emme löytäneet tuota "korvavoidetta", mutta tutkitaan asiaa. Vuoden alkuja lahden taakse!
   -henkilökunta-

   Poista
 5. Tuota korvaan laitettavaa rasvaa teki paikallinen apteekki mutta se oli reseptilaaketta. Se tuli aina ruiskussa josta otettiin sitten 10 mg sormenpaahan ja laitettiin korvan sisaan. Rokote oli varmaan jotain kortisoonia, se kylla auttoi parin paivan sisalla. Cinnamon juoksi kuin paaton kana kun han kutisi niin kauheasti ja nuoli itseaan. Yleensa mahaa, niskaa ja jalkoja. Ne oli joskus ihan verella, ja silloin laakari joutui antmaan myos antibiotteja. Meilla oli onni loytaa Dr. Tim, joka kertoi tuosta rokotteesta ja rasvasta. Kun asuimme Uudessa Englannissa, siella Dr. Bassett ei tienyt mitaan noista, ainut mita han suositteli oli Hill's kissanruokaa jossa oli kanan sijasta mm. ankkaa. Me asutaan Fort Collins Colorodossa ja taalla on yliopisto jossa on iso elainlaaketieteen osasto. Ehka laakarit taalla ovat perilla paremmin uusista jutuista kuin Uudessa Englannissa jossa meilla oli kylla country doctor. Taalla on tosi paljon elainlaakariklinikoita mutta taalla on myos paljon elaimia ja ihmiset pitavat hyvaa huolta heista joten on tosi vaikea saada aikaa nopeasti nykyisin. Ennen sai ajan vaikka samalle paivalle, nyt pitaa odottaa viikko! Toivottavasti Piri paranee pian. Tykkaan muuten sinun sivusta, kirjoitat tosi hauskasti kissoistasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piri on nyt rapsutellut vähemmän - olemme vähentäneet kanan antamista. Esim. nyt parin tunnin aikana Piri ollut todella rentona, eikä ole rapsutellut yhtään. Tuossa se makailee pöydän päällä ja välillä torkahtelee. Välillä ihmettelee raukeata lauantai-illan viettoa (tosin vaaralliseksi luokiteltu talvimyrsky puskee yhä kovemmalla voimalla).

   Ne muutamat kunnon lääkäriasemat sijaitsevat sen verran matkan päässä, ettei varsinkaan stressiherkän Pirin kanssa kannata lähteä. Matka todennäköisesti pahentaisi tilannetta. Mutta kuten edellä kerroin, niin tilanne on tällä erää sen verran hallinnassa, ettei ole akuuttia tarvetta lähteäkään.

   Näin täällä lumituiskun keskellä, kissojen kuorsatessa:) -henkilökunta-

   Poista